Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
13°C
4°C
Oceni objavo

HamFEST 2012 CIRKULANE S59DDR

Ne veste kaj pomenijo številke v naslovu? Ali ste vedeli, da so številni nadobudneži in navdušenci nad radio amaterstvom vaši sosedje? HamFEST je v radioamaterskem žargonu srečanje in druženje, tiste čudne številke na koncu pa so oznaka radioamaterske postaje Cirkulane (S59DDR je tako SOČA 5 9 DRAVA DRAVA RAVNE oz. mednarodno SIERRA 5 9 DELTA DELTA DELTA ROMEO).
Radioamaterstvo ima v Cirkulanah dolgoletno tradicijo,leta 2008 so izdali publikacijo ob 40letnici delovanja. Začetki segajo v leto1986, ko so ustanovili sprejemno-oddajno sekcijo radioamaterjev od takrat, ko so začetek zakrivili gospod Stanislav Golc, Marjan(priimka žal ne vemo) ter Jože Vaupotič  do danes se je zbralo 108 članov in to število iz leta v leto raste. V zadnjih treh letih je izpit za radioamaterje operaterji pridobilo kar 53 članov.

Kaj  sploh je radioamaterstvo? Kot nam pove predsednik društva Jernej Golc je to ljubiteljsko,nepoklicno ukvarjanje z radiom oziroma radiotehniko. Številnim članom predstavlja ta hobi aktivnost, gibanje, organizacijo, izobraževanje, predvsem pa druženje. Predsednik Golc oriše to ljubezen, hobi ozirma način življenja v enem stavku: "Eni so tu ker imajo,imamo radi tehniko, drugi kot vidite radi kuhajo,pripravljajo... vsaki si najde svoje, vsi pa smo tu da se družimo." 

Vsako leto se radiomaterji iz celotne Slovenije dobijo v Pohorju 25a, na hribu kjer so z skupnimi močmi uredili staro hišo v prostor društva kjer je radijska postaja obenem pa prostor namenjen družijenju in hranjenju spominov.  Na letošnjem HamFEST-u smo spremljali predstavitev regijskega omrežja ARON in podpis dogovora med radioklubi Ptuj-S59DJK, Ormož-S59DIQ, Ptujska GoraS59DPG in Cirkulane-S59DDR, podelili so diplome 14 članom, ki so opravili izpit radioamaterja operaterja, predstavili so amatersko televizijo. Med gosti je  bil tudi gospod Vinko Grgič, ki je svojo življenje preživel na ladiji kot telegraf in zadnja leta svojega službovanja opisal v knjigi Pomorščakov kruh. Z zanimivimi zgodbami in slikami je svoje življenje približal obiskovalcem. Ob vprašanju o kakšni res nevarni zgodbi iz morja je skomignil:" Življenje na morju je takšne sorte, nevarno. Vsakič je bila avantura prečkati severno morje..." . Dogajanje so popestrili številni glasbeni nastopi domačih ljubiteljskih pevcev, dobra hrana, predvsem pa zanimi pogovori, zgodbe in štorije povezane z radioamaterstvom in iz vsakdanjega življenja.

Oglejte si tudi