Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
11°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Ministrica za kulturo sprejela predstavnike Društva za oživitev gradu Borl

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je v petek, 24.04.2015 sprejela predstavnike Društva za oživitev gradu Borl.

Na skupnem sestanku, smo predstavili prizadevanja DgB v sodelovanju s Konzorcijem za grad Borl v smeri odprtja varnih predelov gradu za javnost. Člani društva smo seznanili Ministrico za kulturo, da je bilo DgB ustanovljeno z namenom, da poišče rešitve za čimprejšnje reševanje propadajočega kulturno zgodovinskega spomenika v občini Cirkulane. Naše mnenje je, da zaprt grad bistveno hitreje propada, kot če bi bil vsaj delno aktiven. Ministrica je povedala, da je potrebno poiskati pravne možnosti glede prenosa odgovornosti iz lastnika na organizatorje dogodkov na gradu. Prizadevajo pa si, da bi v prihodnjih proračunih Republike Slovenije zagotovili finančna sredstva za nujne posege v varovanje kulturne dediščine. Grad Borl je pomemben razvojni potencial za celotno območje Haloz, saj bo njegova oživitev vplivala na razvoj različnih gospodarskih dejavnosti v regiji od kmetijstva, turizma, drobne obrti ipd. Ministrici smo predlagali, da se revitalizacija gradu Borl vključi v predloge ukrepov Vlade RS za razvoj Haloz.

Sporočilo za javnost Ministrstva za kulturo se nahaja tukaj.

Na Ministrstvu za kulturo pripravljajo predlog Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi. Vsebina zakona vključuje tudi grad Borl in sicer v višini 4 mio € za izvedbo nujnih del za zagotovitev varnosti in preprečitve nadaljnjega propadanja gradu Borl.

Oglejte si tudi