Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 03.12.2016

jasno
Ponoči se bo postopno pooblačilo. Zjutraj bo marsikje megla ali nizka oblačnost. Jutranje temperature bodo od -5 do -2, na Primorskem okoli 5 stopinj C.
-6°C | 4°C
nedelja, 04.12.2016
-5°C | 5°C
ponedeljek, 05.12.2016
-6°C | 5°C
torek, 06.12.2016
-4°C | 7°C
sreda, 07.12.2016
-4°C | 3°C
Opozorila
Petek, 2.12.2016 ob 17h
Dodatnega opozorila ni.
-6°C
4°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

...


KULTURA

| |
09.01.2012      11:41
A A

»Krüh pa lük pa je jüžina tü« ali zgodovina prehrane na Ptujskem skozi stoletja


Pestro dogajanje na Barbarnem v Cirkulanah vsako leto povezujemo tudi s kulinariko, saj je bila ponudba hrane zmeraj pomemben del sejemskega dogajanja. Pri izboru jedi se naslanjamo na tradicionalne haloške jedi, predvsem razne žüpe, ki v mrzlih zimskih mesecih še posebej prijajo.


Poper je stoletja veljal za luksuzno začimbo in so ga uporabljali samo najbogatejši. Vir: Adam Loniceri, Kreuterbuch (1582), hrani Knjižnica Ivana Potrča Ptuj. Foto: Boris Farič
Poper je stoletja veljal za luksuzno začimbo in so ga uporabljali samo najbogatejši. Vir: Adam Loniceri, Kreuterbuch (15...
Deli:
Da bi opozorili na izjemen družbeni pomen prehrane in kulinarike, smo letošnje Barbarno zaključili s predavanjem v večnamenski dvorani, ki smo mu dali naslov »Krüh pa lük pa je jüžina tü.«  Predavanje sem pripravila avtorica tega prispevka, temeljilo pa je na raziskovanju zgodovine prehrane in kuhinje ter kuharskih bukev, ki  sem ga opravila pred leti za razstavo  v ptujski knjižnici.
V svojem referatu se nisem osredotočala na posamezne recepte za pripravo jedil, ampak sem želela predvsem opozoriti na dejstvo, da je bila zgodovina človeštva vedno zelo neposredno povezana z vprašanjem prehrane, saj je bilo vsakdanje preživetje prva in najnujnejša človekova potreba, po drugi strani pa tudi užitek. To sta dva močna razloga, zato ne preseneča, da je človeška  družba okoli hrane in  prehranjevanja spletla  cel sistem pravil, prepovedi in običajev, hrana pa je bila tudi statusni simbol in instrument družbenega razločevanja. Izbor jedi in njihovo pripravo nam tako še danes – čeprav se tega običajno ne zavedamo - narekujeta prehranski sistem in ideologija, povezana s hrano, ki koreninita daleč v preteklosti. Prav zato je lahko pogled nazaj tudi dobra popotnica za prihodnost.
Prikupen ljudski rek,  ki sem ga izbrala za naslov predavanja,  namiguje na kmečko kuhinjo oziroma preproste jedi, ki so še danes del našega vsakdana, žal pa z veliko hitrostjo drvijo v pozabo. Da bi ohranili kulinarično dediščino naših babic, bi veljalo še ohranjene recepte ter z jedmi povezane šege in običaje čimprej zbrati, zapisati in objaviti. Upam, da nam bo v Cirkulanah s skupnimi močmi v prihodnosti  to tudi uspelo.
Mira Petrovič






Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Cirkulane!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!