Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Grad Borl ni poškodovan!

Zaradi plazu, ki se je zgodil v torek 12.2.2012 v dopoldanskih urah, na regionalni cesti Ptuj-Zavrč (pod gradom Borl) je prišlo do vsesplošne panike o poškodbah gradu. Po medijih se je pisalo, da naj bi bil grad tik pred zrušitvijo. Da so vse to medijske race, so sedaj potrdili strokovnjaki.
Številni resni mediji in časopisne hiše, so vzgnale vik in krik, prav tako ni bilo vseeno Društvu za oživitev gradu Borl. Z številnimi vprašanji, smo se obrnili na občino, kjer žal odgovorov nismo dobili. Prav tako smo o sanaciji, poškodbah gradu povprašali Direkcijo za ceste republike Slovenije. Odgovora tudi tokrat ni bilo. 

Sedaj, ko se je stvar pomirila in začela sanirati, so svoje mnenje izrazili strokovnjaki. Grad ni v nevarnosti, do plazu pa ni prišlo čez noč, trdijo geologi. Iz zgornjega dela naj bi v dolino zgrmelo med 1500 do 2000 kubčnih metrov materiala. 

»Sprehodil sem se okrog gradu, toda poškodb nisem opazil. Opazil pa sem, da odtoki meteornih voda niso urejeni, ponikajo v porozna tla, kar bi lahko prispevalo k podoru,« je povedal Jože Janež, ki je steno sicer ocenil kot relativno varno in stabilno (povzeto po: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012061305796472).


Več o zgodovini gradu pa si lahko preberete na spletni strani Društva za oživitev gradu Borl : http://www.borl.si/

Povezave

www.borl.si/

Oglejte si tudi