Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Oživljanje poveča verjetnost preživetja obolelega za 3 do 4-krat

Sinoči smo člani in članice PGD Notranje Gorice – Plešivica in občinske ekipe prve pomoči uspešno izvedli prvo skupno vajo izvajanja prve pomoči, odprto za naše občane. Kot je bilo napovedano, so bili rdeča nit vaje temeljni postopki oživljanja. Obiskovalci so se seznanili z uporabo defibrilatorja, poleg tega pa so na učnih lutkah poskusili, kako pravilno izvajati umetno dihanje in masažo srca. Vsak, ki to poskusi, ugotovi, da mu bo v resničnem življenju po taki izkušnji lažje pristopiti k bolniku/poškodovancu in pomagati. Glede na to, da je nenaden srčni zastoj eden izmed vodilnih vzrokov smrti v Sloveniji (zadnji podatki kažejo, da v Sloveniji doživi srčni zastoj okoli 1.600 oseb letno oz. 4 - 5 dnevno), je to izredno pomembno spoznanje.

Takojšen začetek oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju, a v Sloveniji manj kot 30 % mimoidočih dejansko prične oživljati. Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko se oživljanje ne izvaja, zmanjša za 10 %.

Veseli nas dober odziv na naših prvih »javnih« vajah, zato vas z veseljem vabimo v našo družbo spet 15. marca ob 19. uri (gasilski dom v Notranjih Goricah). Tema naslednjih vaj bo oskrba ran in hudih krvavitev.  

 

PGD Notranje Gorice – Plešivica in KORK Notranje Gorice

Oglejte si tudi