Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nov Zakon o dimnikarskih storitvah

Obveščamo vas, da s 1.januarjem 2017 prične veljati Zakon o dimnikarskih storitvah, ki je objavljen v Uradnem listu RS št. 68/16. V nadaljevanju vam posredujemo najbolj nujne informacije, ki jih mora poznati vsak uporabnik dimnikarskih storitev.

Do 30. junija 2017 morate iz seznama dimnikarskih družb, objavljenega na spletni strani ministrstva, izbrati dimnikarsko družbo za opravljanje dimnikarskih storitev na vaši mali kurilni napravi, in sicer za obdobje najmanj 12 mesecev. Po novem Zakonu imate prosto izbiro med dimnikarskimi družbami, kar pomeni, da iz seznama lahko izberete katerokoli dimnikarsko družbo. Za večstanovanjske objekte, kjer je vzpostavljena etažna lastnina, je to dolžan storiti upravnik tega objekta oziroma predstavnik etažnih lastnikov. V kolikor do 30. junija 2017 ne boste izbrali dimnikarske družbe, se šteje, da ste izbrali izvajalca, ki je do 31. decembra 2016 na vašem območju opravljal dimnikarske storitve na podlagi koncesije, vendar pod pogojem, da je ta izvajalec pridobil dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev.

Ministrstvo bo najkasneje do začetka marca 2017 objavilo nov seznam dimnikarskih družb, ki so pridobile ustrezno licenco. Zato vam priporočamo, da če boste še pred objavo novega seznama izbrali izvajalca, marca še enkrat preverite ali se vaš izvajalec nahaja na seznamu. Dimnikarska družba, ki ne bo pridobila licence za opravljanje dimnikarskih storitev oziroma jo bo izgubila, ne bo smela več opravljati dimnikarskih storitev in bo izbrisana iz seznama.

Vsak dimnikar mora imeti ob obisku uporabnika seboj dimnikarsko izkaznico s katero se je na zahtevo uporabnika dolžan izkazati. Do izdaje izkaznice se za dimnikarsko izkaznico šteje odločba o podelitvi licence, na zahtevo uporabnika pa se mora dimnikar izkazati z osebnim dokumentom.

Z uveljavitvijo tega Zakona in do sprejema sklepa Vlade o najvišji dovoljeni ceni izvajanja dimnikarskih storitev, znaša najvišja dovoljena cena izvajanja dimnikarskih storitev 25,20 evra na uro dela dimnikarskih storitev brez davka na dodano vrednost. Kadar je uporabnik dimnikarskih storitev oddaljen več kot 25 kilometrov od sedeža dimnikarske družbe, se prištejejo potni stroški največ v višini 0,25 evra na kilometer za vsak kilometer nad 25 kilometrov.

Sporočamo vam še, da z novim letom 2017 mora imeti v skladu s Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/13), vsak prostor s kurilno napravo odvisno od zraka v prostoru, vgrajen ustrezni CO (monoksid) senzor.

Za več informacij in podrobnejšo razlago kliknite na spodnje povezave:

Zakon o dimnikarskih storitvah (Uradni list RS št. 68/16)
Seznam dimnikarskih družb
Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/13)

Oglejte si tudi