Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Kratko poročilo o oskrbi zapuščenih živali v občini Brezovica za leto 2016

Občina Brezovica že kar nekaj let uspešno sodeluje z zavetiščem za zapuščene živali – Gmajnice.

Kot zanimivost si lahko preberete kratko Poročilo o oskrbi zapuščenih psov in mačk v Občini Brezovica.

 

V letu 2016 118 izgubljenih ali zapuščenih živali

 

V letu 2016 je Zavetišče Ljubljana, ki za občino Brezovica opravlja naloge zavetišča, sprejelo 118 izgubljenih in zapuščenih živali, od tega 8 psov in 114 mačk. Lastniku je bilo vrnjenih 6 psov, 22 mačk je bilo oddanih novemu skrbniku.  V oskrbi Zavetišča pa je bilo na dan 31.12. 2016 še 8 mačk in 3 psi.

 

V skladu z veljavno zakonodajo in po protokolih zavetišča so opravili  2 kastraciji,  2 cepljenji stekline, 2 cepljenj drugih kužnih bolezni ter 18  aplikacij sredstev proti notranjim in zunanjim zajedavcem.

 

Število vseh oskrbnih dni za oddane zapuščene mačke je skupaj 903. V povprečju so mačke bivale v zavetišču 69 dni. Najkrajši čas bivanja je 16 dni. Mačka z najdaljšim časom bivanja je bila novemu skrbniku oddana na 171. dan.

Vse mačke so bile oskrbljene v skladu z veljavno zakonodajo in po protokolih Zavetišča. Kar 18 zapuščenih mačkov je bilo mlajših od 6 mesecev. Ker so mladiči bolj dovzetni za bolezni, je daljše zdravljenje potrebovalo 5 mačk.

 

PROSTOŽIVEČE MAČKE:

v zavetišče so sprejeli 63 prostoživečih mačk. V okolje vrnjene mačke so bile oskrbljene v skladu z veljavno zakonodajo in po protokolih Zavetišča. Vse v okolje vrnjene prostoživeče so bile sterilizirane (35) ali kastrirane (26), dve mački sta že bili sterilizirani.  Vse mačke so bile kontrolno in klinično pregledane, odpravljeni paraziti in označene z zarezo v desno uho. Mačke, pri katerih smo ugotovili znake bolezni, so bile testirane na kužne bolezni in bolne (pozitivne) uspavane. Zaradi bolezni je bilo uspavanih 17 prostoživečih mačk. Negativne so bile zdravljene in po ozdravitvi vrnjene v okolje.

 

Zaradi bolezni ali hudih poškodb so skupno izgubili 9 mačkov (3 poginile oziroma 6 bilo uspavanih v skladu s protokoli Zavetišča).

 

Stroške izgubljenih živali, ki so bile vrnjene lastniku, so poravnali lastniki živali ob prevzemu iz zavetišča.

Oglejte si tudi