Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA: Upokojenci na Rakitni nikoli brez energije!

občni zbor Društva upokojencev Rakitna je potekal v soboto, 18. februarja, z začetkom ob 15. uri. Dvorana OŠ Rakitna je bila napolnjena, saj se je zbralo veliko število članov ter seveda gostje. Med njimi niso manjkali župan Občine Brezovica Metod Ropret, podžupan Marko Čuden, podpredsednik krajevne skupnosti Rakitna Gorazd Kovačič, podpredsednik območne zveze Antona Slaka ter predsedniki ostalih upokojenskih društev. 

Občni zbor je popestrila skupina Slovenski vokalisti, ki so večinoma kar domačini. Tako ni manjkalo glasbe, niti smeha. Predsednica DU Rakitna Helena Pogačar je predstavila dnevni red, pozdravila goste, poklicala delovno predsedstvo ter pričela s poročilom. Seja je bila sklepčna, saj je bilo prisotnih kar 91 članov društva.

V poročilu je izrazila zadovoljstvo ob doseženih zastavljenih ciljih. Organizirali so namreč kar tri izlete, četrtega pa skupaj v sodelovanju. Že v marcu so se odpravili na cvetlični sejem v Pordenone v Italijo. Maja so se podali v Dolino Soče in Trento, septembra pa so skupaj z odborom soorganizirali izlet po jamborski cesti. Oktobra jih je pot zanesla v Belo krajino. Sodelujejo tudi z Rdečim križem območnega združenja Ljubljana in se udeležujejo njihovih delavnic in predavanj. Še vedno imajo vsako prvo soboto v mesecu merjenje sladkorja in holesterola, skupaj z Rdečim križem pa so organizirali tudi delavnico o temeljnih postopkih oživljanja z uporabo defibrilatorja, ki je bila zelo dobro obiskana. Rdeči križ pa je dvema članicama društva podelil priznanje za prostovoljstvo.

Medgeneracijsko sodelujejo tudi z vrtcem in šolo, kulturnim društvom in MKZ Rakitna na delavnicah in kulturnih prireditvah. V šolski telovadnici imajo dvakrat tedensko telovadbo, ki je zelo dobro obiskana. Njihovi ribiči so tudi letos na regijskem prvenstvu osvojili 1. mesto, na državnem pa 9. Avgusta so imeli upokojenci tradicionalni piknik, za prevoz so prostovoljno poskrbeli domači gasilci. Ob koncu leta so vse starejše krajane povabili na lep kulturni program. Najmanj trikrat letno obiskujejo tudi starejše v domovih in na domu. Društvo sodeluje na različnih projektih, izobraževalnih in kulturnih dogodkih, festivalih in srečanjih.  

Na predlog krajevne skupnosti Rakitna je predsednica DU Rakitna Helena Pogačar za dosežke prejela najvišje priznanje častnega občana občine Brezovica.

Zbrani so prisluhnili še finančnemu poročilu ter poročilu nadzornega odbora, izvedli pa so tudi krajše volitve, za nekaj manjših sprememb v društvu.

Sledili so pozdravi in čestitke gostov. Antona Slaka je pohvalil društvo, njegove uspehe in predvsem, kot se je sam izrazil, neutrudno predsednico. »Ta številčnost je res izjemna, glede na velikost kraja,« je udeležitev komentiral župan Metod Ropret, ter dodal, da je sicer občina Brezovica po statistikah med mlajšimi, kar gre seveda skupaj s tem, da smo 4. občina v Sloveniji po rasti prebivalstva.

Pred zbrane so z nekaj besedami stopili tudi podžupan Marko Čuden, podpredsednik krajevne skupnosti Gorazd Kovačič ter predstavniki ostalih upokojenskih društev.

Občni zbor se je zaključil v veselem in živahnem vzdušju ter druženju.

 

Eva Povirk

Oglejte si tudi