Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA: Izlet PD Podpeč Preserje na Javornik in Čelkov vrh 18. 12. 2016

Zadnji izlet v letu je rezerviran za tradicionalni zimski pohod na Javornik nad Črnim Vrhom. Tako smo v nedeljo, 18.12.2016 člani PD Podpeč Preserje osvojili ta Notranjsko Primorski vrh.

 

Kot ponavadi smo začeli zgodaj zjutraj, se peljali po cesti Črni Vrh – Col do Kamplca, kjer smo začeli hoditi. Prijetna gozdna pot nas hitro ogreje, pa tudi zimskemu pohodu ni čisto nič podobno. Kljub temu, da pot poznamo, se malo izgubimo zaradi zelo obledelih markacij, ko iščemo stezo na Čelkov vrh 1106 m. Izredno razgleden vrh je že poln pohodnikov, ki se tako kot mi hočejo razgledati po okoliškem hribovju in vršacih Julijcev s Triglavom, Karavankami, KSA in drugimi v ozadju.  Po krajšem spustu se pot zopet obrne navzgor. Usmerimo se proti direktno proti razglednemu stolpu na 1240 metrskem Javorniku.  Ker je ljudi veliko, si na hitro s stolpa ogledamo panoramo in odidemo proti Pirnatovi koči. Vzamemo si čas za kratek oddih, ostanemo na krajši proslavi pobitim borcem in se po drugi poti napotimo v dolino.

 

Ne izneverimo se tradiciji in izlet zaključimo na kmetiji odprtih vrat Ravnik, kjer so nas postregli z dobrotami iz domače kuhinje. Leto se bliža koncu. Bilo je pestro, precej smo hodili, na srečo smo jo odnesli brez omembne vrednih poškodb.

 

V novem letu vas vabimo, da se vključite v naše domače planinsko društvo in da se nam pridružite na planinskih poteh. Obilo ustvarjalnega veselja, dobre volje in zdravja vam želimo planinci PD Podpeč Preserje.

 

Marijan Božeglav 

Oglejte si tudi