Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

70 let od ustanovitve Telovadnega društva Podpeč

V letošnjem letu praznujemo v KS Podpeč - Preserje pomemben jubilej na športnem področju. Leta 1947 je bilo namreč ustanovljeno Telovadno društvo Podpeč. Točen datum ustanovitve žal ni poznan, ravno tako ni poznano kdaj se je društvo preimenovalo v TVD Partizan Podpeč. Potrditev leta ustanovitve najdemo v pisnih gradivih društva iz leta 1966, kjer lahko zasledimo tudi manjšo razliko v nazivu društva. V štampiljki društva je namreč zapisano TVD Partizan Podpeč, v besedilih pa se uporablja naziv TVD Partizan Podpeč - Preserje.

 

O sila raznoliki in uspešni društveni dejavnosti je veliko zapisanega v edinstveni knjigi Edvarda Velkavrha Šport v občini Brezovica, kjer lahko tudi preberemo, da je bil prvi predsednik društva Franc Šebenik. Najbolj razširjena in odmevna panoga v okviru društva je bila atletika, tako v ženski kot tudi v moški konkurenci. V okolici Ljubljane so bile najboljše atletinje in atleti ravno v Podpeči, na Vrhniki in v Litiji in na njihovih tradicionalnih trobojih so bili doseženi marsikateri zavidanja vredni rezultati. Ekipno so Podpečanke in Podpečani dosegali prva mesta tako na teh trobojih kot tudi na atletskih mnogobojih okrajne zveze Partizan Ljubljana in prvenstvih Ljubljane v krosih. Najboljše individualne rezultate in zmage so dosegali v sprinterskih disciplinah, metih kopja, krogle in diska ter v skokih v višino in v daljino. V društvu pa se niso ukvarjali samo z atletiko, nabor njihovih aktivnosti je za tako majhen kraj zelo širok in vključuje odbojko, namizni tenis, kegljanje, smučanje, plavanje in tudi nogomet. Prav gotovo je plavanje v jezeru na Jezeru pripomoglo k temu, da so plavalci TD Podpeč leta 1951 zmagali na okrožnem prvenstvu Ljubljana okolica v plavanju. Mogoče je malo manj poznano, da so Podpečani v odbojki dvakrat osvojili pokal Notranjske ter bili dvakrat zmagovalci na prvenstvu okrajne zveze Partizan Ljubljana. Prve nogometne tekme so odigrali že v letu 1949, marsikdo se še spominja številnih tekem med ekipami Brezovice, Vnanjih, Notranjih Goric in Podpeči. Nogometaši so se v sezoni 1963/1964 vključili tudi v tekmovanje v okviru tedanje Nogometne podzveze Ljubljana.

 

Septembra 1957 so nogometaši počastili 10-letnico obstoja društva z organizacijo nogometnega turnirja v Podpeči, na katerem so sodelovale ekipe iz Vnanjih Goric, Loga in Podpeči. Kot se spodobi, so zmagali domačini pred Logom in Vnanjimi Goricami.

 

Nov pomemben mejnik v delovanju društva in ponoven zagon športnih dejavnostih v kraju predstavlja 13. 7. 1972 na občnem zboru izvedena združitev TVD Partizan Podpeč in ŠD Krim Preserje - Podpeč v Športno društvo Podpeč - Preserje. Novoustanovljeno društvo so vodili predsednik Leopold Pristavec, podpredsednik Damjan Vidovič in tajnik Ivan Zalar. Z veliko navdušenja so nogometaši uredili igrišče ter že takoj v jeseni pričeli uspešno nastopati v rednem tekmovanju v organizaciji Nogometne zveze Ljubljana. Članska ekipa je na teh ligaških tekmovanjih nastopala polnih enajst nogometnih sezon.

 

Na nogometnem igrišču so veliko igrali tudi najmlajši in v društvu so poskrbeli, da so v rednem tekmovanju začeli nastopati tudi mladinci in pionirji.

 

Rezultatsko najuspešnejši so bili igralci namiznega tenisa, ki so se leta 1997 osamosvojili in ustanovili svoj samostojni namiznoteniški klub. V njihovih vrstah so se izkazali mnogi izjemno uspešni domači igralci, med njimi prav gotovo izstopa Janez Petrovčič, večkratni državni prvak in nosilec srebrne medalje z evropskega prvenstva.

 

V okviru ŠD Podpeč - Preserje je bila ponovno aktivna tudi atletska sekcija. Organizirali so tekmovanja v krosu (občinskega prvenstva v letu 1974 se je udeležilo skoraj 100 tekmovalcev) ter rekreativni tek poimenovan »Tek po Podpeči«, ki je vsakokrat poleg številnih domačih tekačev pritegnil še precej tekmovalcev iz drugih klubov, predvsem iz Ljubljane.

 

Tudi streljanje z zračno puško se je kmalu zelo razširilo, na občinskih in drugih tekmovanjih so nastopale članske in mladinske ekipe ter posamezniki. Strelišče za zračno puško so strelci pridobili s preureditvijo nekdanjega kegljišča, ki so jo v celoti izvedli sami.

 

Za uspešno delo in sodelovanje je leta 1982 KS Podpeč - Preserje društvu podelila priznanje.

 

Danes v ŠD nimajo tekmovalnih aktivnosti, so pa lepo zasedeni termini za različne rekreativne dejavnosti. Upamo lahko, da se bodo kmalu našli mladi navdušeni športniki, ki se bodo želeli tudi tekmovalno preizkušati. Seveda jim bodo morali priskočiti na pomoč še njihovi starši, nekaj bo pa potrebno storiti tudi za boljše vzdrževanje športnih objektov.

 

Pogled v 70-letno zgodovino nam pokaže presenetljivo ugotovitev, da so v tako majhnem kraju doseženi zelo dobri rezultati tudi v ekipnih tekmovanjih, kar je v primerljivih sredinah malo kje vidno. Zavedati se moramo, da je premalo imeti samo dovolj številčno ekipo, potrebno je tudi primerno zasesti vsa igralna mesta z vsemi njihovimi posebnostmi in zahtevami. In to je ekipam iz Podpeči uspevalo.

 

Bila so obdobja zelo uspešnega dela in tudi leta z manj uspehi. Tudi interesi za posamezne športne panoge so se z leti spreminjali. Popolnoma naravno in pričakovano. Prepričan sem, da bo ŠD Podpeč - Preserje tudi v prihodnje nudilo krajanom raznolike možnosti športnih aktivnosti.

 

 Ivan Zalar

Oglejte si tudi