Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Nevarnost ogljikovega monoksida (CO) in obveznost namestitve senzorja CO

Ogljikov monoksid nastaja tako med nepopolnim zgorevanjem s plamenom, kot tudi v procesu tlenja. Delež nastanka CO med zgorevanjem s plamenom je nekajkrat manjši, kot delež nastanka CO pri oksidaciji s tlenjem. To pomeni, da v peči, ki je dobro naložena in ima (zaradi počasnejšega zgorevanja) zaprta vrata za dotok svežega zraka, nastaja veliko več CO, kot če v peč prihaja več zraka.

Zgorevanje postane nepopolno tudi, kadar v prostoru zaradi slabega prezračevanja primanjkuje svežega zraka (zraka, ki ima približno 21 vol. % kisika). Problem pri oskrbi s svežim zrakom lahko nastane, ko v stanovanju, kjer imamo peč na trdna goriva zamenjamo stara okna z novimi, ki bolje tesnijo.

V prostoru pride v največ primerih do nastanka prevelikih koncentracij CO zaradi:

  • slabega odvajanja zgorevalnih produktov (neočiščeni ali slabo očiščeni dimniki),
  • napačno izvedenih ali poškodovanih dimniških tuljav (tuljave so počene ali zaradi napake pri izvedbi ali vzdrževanju puščajo dimne pline),
  • neustreznega prezračevanja oz. oskrbe s svežim zrakom v prostor, kjer se nahaja peč na trdno, tekoče ali plinasto gorivo ali plinski bojler (oskrba kurilnih naprav z zgorevalnim zrakom). Do neustreznega prezračevanja pride lahko zaradi napak pri načrtovanju ali izvedbi prezračevanja v prostorih oz. naknadnega posega v prostor (zamenjava oken in vrat z novimi okni in vrati, ki običajno tesnijo bolje od starih),
  • uporabe strojev in naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (motorne črpalke, motorne žage, agregati ipd.) v zaprtem prostoru.

V skladu z 11. členom Pravilnika o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/13), je potrebno v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, najkasneje do 1. januarja 2017, opremiti z javljalniki ogljikovega monoksida – senzorji CO.

Če nameščamo CO senzor v prostoru, kjer se nahaja kurilna naprava, je potrebno senzor vedno namestiti na stropu, 1m do 3m od kurilne naprave. Priporočena namestitev za bivalni prostor brez kurilne naprave pa je v višini glave.

 

Ukrepi ob sprožitvi zvočnega alarma senzorja CO:

  1. ODPREMO OKNA IN VRATA
  2. UGASNEMO KURILNO NAPRAVO
  3. ZAPUSTIMO PROSTOR
  4. POKLIČEMO ŠT. 112 (GASILCI oz. REŠEVALCI)
  5. OBVESTIMO SERVISERJA
  6. OBVESTIMO DIMNIKARSKO SLUŽBO
  7. NE VSTOPAMO V OBJEKT DOKLER NEVARNOST NE MINE

V prostor, kjer sumimo, da je lahko povišana koncentracija ogljikovega oksida, nikoli ne vstopamo. Z reševanjem oseb v takšnem prostoru NE pričnemo sami, temveč pokličemo gasilce oziroma reševalce na telefonsko številko regijskega centra za obveščanje: 112.

GZ Brezovica

Komisija za preventivo

Blaž Židanek

 

Oglejte si tudi