Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA: Razstava ob odkritju arheoloških najdb

Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, je v pritličju Zdravstvenega doma v Podpeči potekala otvoritev razstave arheoloških najdb, ki so bile odkrite med gradnjo kanalizacije v občini Brezovica. Na tem območju je že dokumentiranih kar nekaj najdišč, vendar so bila ta odkrita na novo. Raziskave je v sodelovanju z občino izvajalo podjetje Magelan. Otvoritev razstave je s pevskim vložkom popestril Podpeški oktet.

Ob gradnji kanalizacije v naši občini je bilo med leti 2013-2015 opravljeno arheološko dokumentiranje ob gradnji na zaščitenem območju Ljubljanskega barja. Največ ostalin preteklosti je bilo odkritih znotraj ali v bližini vasi Preserje in Kamnik pod Krimom, kjer so zemeljski posegi razkrili sledove poselitve od prazgodovine do novega veka.

Zbrane je nagovoril župan Metod Ropret, ki je med drugim o raziskavah in razstavi povedal: »Ta razstava je dokaz, da gresta lahko gradnja in napredek z roko v roki z varovanjem naravne in predvsem kulturne dediščine.«

Sicer pa je razstavo predstavil tudi član podjetja Magelan, arheolog, dr. Blaž Podpečan. »Celotno območje Ljubljanskega barja je zaščiteno kot kulturni spomenik, nekatera območja pa so še dodatno zaščitena. Med drugim smo raziskali dve najdišči Ljubljanskega barja v Kamniku pod Krimom na mestu gradnje vakuumske postaje, kjer so bili odkriti sledovi koliščarske kulture in na robu zaliva Črnelnik, kjer so bili odkriti ostanki naselbine. Raziskali smo tudi sedem, osem odpadnih jam, vendar je na razstavi predstavljen le droben izsek vseh najdb,« pomembnost razstave in arheoloških najdb utemeljuje arheolog.

Najstarejše najdbe, odlomki lončenine iz obdobja starejše železne dobe, pritrjujejo podatkom o prazgodovinskih naselbinah na tem območju. Potrjena je bila tudi poselitev v rimskem obdobju, kar kažejo odlomki lončenine ter poznoantični novec iz Kamnika pod Krimom. Najdba nakazuje komunikacijo z Rakitno, kjer so ohranjeni sledovi sočasnega obrambnega zidu.

Posebno zanimive so najdbe iz poznega srednjega in zgodnjega novega veka, ki so bile odkrite v odpadnih jamah. Med ostalimi srednjeveškimi najdbami izstopa bogato okrašena ostroga s kolescem. Številne najdbe, temelji nekdanjih objektov in infrastrukture, predstavljajo značilnosti prebivalstva v 19. in zgodnjem 20. stoletju. Odkrite so bile tudi ostaline iz druge svetovne vojne.

V arheološki testni jami v Črnelniku so bili odkriti masivni nosilni koli, odkrita je bila prostoročno izdelana posoda z držajem ter koščena šila iz koliščarske naselbine v Črnelniku. Med najdbami prevladujejo odlomki različnega keramičnega posodja in pečnic, ena izmed teh je odlomek dna bokala, najdena pri stari šoli v Preserju. Pomemben pa je tudi lovni ali nabiralniški kavelj iz odpadne jame pri stari šoli v Preserju. Razstava bo še nekaj časa na ogled.

Eva Povirk

Oglejte si tudi