Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA: Razstava "Lepote Jordanije"

V petek, 3. februarja, je v Modri dvorani na Brezovici potekala otvoritev razstave Lepote Jordanije. Zgodba se je začela, ko so se trije slovenski umetniki, akademski slikarji, Janez Kovačič, Franc Golob in Veljko Toman, odzvali vabilu, da obiščejo Jordanijo. Uvodno besedo na otvoritvi je imel župan Metod Ropret, slikarje pa je predstavila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič. O gostovanju slikarjev v Jordaniji je spregovoril tudi častni generalni konzul Jordanije v Sloveniji Samir Amarin. Razstavo je otvoril minister za kulturo Tone Peršak.

Otvoritev razstave je povezovala Ana Zupan, popestrili pa sta jo Tanja Zajc Zupan na citrah in pevka Tea Saksida. Uvodno besedo je imel župan Metod Ropret, ki je nad razstavo navdušen in ponosen, da sta dva izmed treh slikarjev naša občana. »Življenje je sestavljeno tudi iz privilegijev. In eden teh privilegijev je zagotovo talent,« je še povedal župan.

Prijateljstvu z ambasadorjem Jordanije v Avstriji, Hussam Al Husseinijem in Samirjem Amarinom, častnim generalnim konzulom Jordanije v Sloveniji, je sledilo povabilo, da slikarji obiščejo Jordanijo.

Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič je razstavo predstavila skozi oči stroke:

»Ta razstava je svojevrsten likovni dokument, ki ga pravzaprav v našem prostoru do sedaj še nismo videli. Jordanija je resnično dežela čudovitih naravnih in kulturnih spomenikov. Dežela, v kateri vlada mir, ki je pravzaprav na stičišču Evrope, Azije in Afrike, obdana s toliko državami, kjer divjajo vojne. To je ena redkih držav, kjer si krščanstvo in muslimanska vera podajata roke.« S temi besedami je umetnostna zgodovinarka opisala Jordanijo in dodala: »Na platnih lahko ugledamo tri različne sloge. Slikarji so obiskali različna mesta, ki so jim dajala navdih. Puščavo, morja, reko Jordan in slovito goro Nebo. In seveda Petro, čudovito fasado, vklesano v živo skalo pred približno 2000 leti, ki je vpisana tudi med sedem novih čudes sveta.«

»Kamorkoli človek odide, ali blizu ali daleč v svet, vedno lahko odkrije nekaj novega. Slovenija je lahko ponosna, da ima tako razstavo, ki je prav posebna. In hvala lepa vsem trem umetnikom, ki so prinesli svoja doživetja v svojih barvah na svojih platnih v Slovenijo,« je še zaključila Škodičeva.

Razstave se je udeležil že omenjeni častni generalni konzul Jordanije ter ambasador kulture v Sloveniji Samir Amarin. »Kultura ni last enega naroda. Kultura je last vseh skupaj,« je v svojem govoru povedal Amarin. Ponosen je, da se je začelo sodelovanje med državami, s seboj pa je na razstavo pripeljal tudi  svoje prijatelje iz Jordanije.

Predstavljen je bil kratek filmček o gostovanju slikarjev v daljni deželi, ki ga je posnel Jože Jagrič. Projekt »Slikarji v Jordaniji« je bil zanj zanimiv izziv, v katerem je strokovno zajel lepoto dežele, katero so umetniki prenašali na slikarska platna.

Ob koncu je minister za kulturo Tone Peršak otvoril razstavo: »Res je lepo videti, da se nas je toliko zbralo na tej razstavi in to je zdaleč najboljši razlog, da rečem ta razstava je odprta!« Obiskovalci so si po otvoritvi umetniška dela lahko ogledali in poklepetali s slikarji.

Oglejte si tudi