Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Preživite praznike nekoliko drugače

Za praznike se mize šibijo pod težo dobrot, omamni vonj piškotov pa k mizi privabi celotno družino. Na žalost pa poleg tega na nas vse bolj pritiska kapitalizem, ki nam vsiljuje podobo, da so prazniki lahko lepi le z goro daril in tako za koga, ki si ne more privoščiti veliko, lahko prava muka. Zakaj si ne bi za praznike vzeli čas za naše najbližje in jih obdarili s kakšnim lepim izletom. V naši občini imate, kar nekaj možnosti. Preberite, kam na izlet v Občini Braslovče.

Dan na Braslovšekm podeželju

Trg Braslovče

Trg Braslovče je s svojo trško zasnovo je zagotovo ena osrednjih znamenitosti spodnjesavinjske pokrajine.

Po ogledu Braslovč se lahko odpravimo do bližnjega prireditvenega prostora, ki je ena vstopno izstopnih informacijskih točk Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu, kjer je možno videti manjši nasad hmelja na starih »štangah« ter enega največjih kozolcev v Sloveniji.Nato priporočamo sprehod do Braslovškega jezera, okoli katerega je speljana sprehajalna pot v dolžini 1,5 km in je primerna za vse starostne kategorije. Obiskovalci si trg Braslovče lahko ogledajo samostojno. Za organizirane skupine pa je ob predhodni najavi in dogovoru možen tudi voden ogled. Informacije: Branko Ribizel, predsednik Turističnega društva Braslovče 031 896 938.

Grad Žovnek

Obisk gradu Žovnek obiskovalca popelje v zgodovino Celjskih grofov, ene n najmogočnejših plemiško vladarskih rodbin, ki je imela svojo matično posest na območju današnje Slovenije. Pot nas vodi proti naselju Podvrh približno 4 km iz Braslovč skozi kostanjev drevored mimo nove graščine Žovnek, Žovneškega jezera do gradu. Iz parkirišča pod grajsko vzpetino se odpravimo peš (15 min) do vhoda v grajski kompleks, ki je urejen skozi obnovljen vhodni portal. Kot je bilo v preteklosti značilno je vse grajske objekte označevala težko dostopna lega, ki pa je nudila dober pregled nad okolico. Grad Žovnek ni pri tem nobena izjema, saj se od tod obiskovalcu odpira čudovit razgled na Žovneško jezero in celotno Spodnjo Savinjsko dolino vse do mesta Celje. Obiskovalci si grad lahko ogledajo samostojno, za organizirane skupine pa je ob predhodni najavi in dogovoru možen voden ogled.

Iz Letuša na Dobrovlje

Pot se začne v Letušu, manjšem naselju, ki je zadnje v Spodnji Savinjski dolini in ga zaznamuje mogočen kamnit most čez reko Savinjo. Izpred Sulcerjeve hiše se pohodnik povzpne na manjšo vzpetinico na kateri stojita podružnična šola in cerkev sv. Janeza Krstnika iz leta 1482. Pot vodi naprej po markiranih stezah do lovske koče (828m), kjer je skrinjica z žigom in vpisno knjigo. Od tod se odpira čudovit razgled na Savinjsko dolino. Od lovske koče vodi pot do Brezovca (857m) in naprej proti Domu Borcev na Dobrovljah. Žig je spravljen v skrinjici pri vhodu v dom. Pohodniki lahko od Doma borcev nadaljujejo svojo pot mimo Destovške kapele do Planinskega doma na Čreti in po poti obiščejo še eno izmed dobroveljskih zanimivosti, cerkev, ki je posvečena sv. Janezu in Pavlu. Od tod se odpira lep razgled na Spodnjo Savinjsko dolino. Dobroveljska planota je znana po apnenčasti strukturi tal zato je tod mogoče opaziti številne kraške pojave kot so vrtače, jame in brezna. Veliko jam in brezen je sicer raziskanih vendar niso na ogled. Savinjska planinska pot je speljana mimo nekaterih kmetij, na katerih stojijo lepo ohranjene kašče in kozolci.

Biti v naravi je posebne vrste doživetje

Biti v naravi in spoznavati njeno mogočnost, floro in favno, ki se z vse večjim vzpenjanjem spreminjata, je posebne vrste doživetje. To je doživetje, kjer se krepi vaša fizična kondicija, pa tudi psihična, ki ji botruje vztrajnost. Pohodništvo je del naše tradicije že več tisočletij. Je brezplačno in edinstveno doživetje, ki nas napolni z življenjsko energijo. Pohodništvo je meditacija, ki nam zbistri misli ter okrepi telo in duha.

Oglejte si tudi