Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Večer na Zofi: Franc Kralj s knjigo Svobodni gospodje Žovneški

V sredo, 9. marca 2016, je v Občinski knjižnici Prebold v soorganizaciji JSKD Žalec in MSK Žalec potekal Večer na Zofi. Voditelj pogovora Marko Repnik je tokrat gostil predsednika braslovškega Kulturnozgodovinskega društva Žovnek.

 

Lani je Kulturnozgodovinsko društvo Žovnek praznovalo 20 let delovanja, istočasno pa je to pomenilo tudi 20 let obnavljanja gradu Žovnek. Poleg izdaje nove zgibanke, razglednice, spominske znamke in številnih drugih dejavnosti je pred kratkim izpod peresa avtorja Franca Kralja izšla knjiga z naslovom Svobodni gospodje Žovneški in o tem je tekla beseda tudi na predstavitvi v preboldski knjižnici.

 

Franc Kralj je povedal, da obiskovalci gradu Žovnek vseskozi iščejo informacije o gradu in njegovih prebivalcih, ves čas je veliko tudi zanimanje za publikacije s to tematiko. Nova knjiga je posvečena znameniti plemiški družini, ki se je povzpela do naziva knezov. Obsežno obravnava izvor Žovneških, širjenje njihove posesti in predstavlja posamezne člane te družine do njihovega povišanja v grofe. V knjigi so podrobno predstavljeni žovneški prvotni gradovi Libenštajn pri Preboldu, Ojstrica nad Lokami pri Taboru, Šenek na Vinskem vrhu nad Polzelo in grad Savinjskih. Prav tako je podrobno predstavljen tudi grad Žovnek. Poseben del knjige je posvečen obnavljanju objektov gradu Žovnek, ki je od zaraščene ruševine pripeljalo do gradu, ki je v ponos vsem, ki se trudijo z njegovim obnavljanjem, njegovo promocijo in skrbijo za nujno potrebna finančna sredstva.  

Oglejte si tudi