Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

SVEŽA ZELENJAVA Z DOMAČEGA VRTA 365 DNI V LETU – strokovno predavanje Sanje Lončar

V četrtek, 16. februarja 2017, ko nas sonce že prijazno greje in prihajajoča pomlad že trka na vrata, marsikdo od nas pa že načrtuje, kdaj bo lahko začel obdelovati svoj vrtiček, se nam je tema predavanja z naslovom SVEŽA ZELENJAVA Z DOMAČEGA VRTA 365 DNI V LETU – kako ustvariti vrt, na katerem nikoli ne zmrzuje in na katerem boste celo zimo lahko pobirali svežo zelenjavo, zdela tako zanimiva in pomembna, da nas je v velikem številu privabila v predavalnico ekomuzeja na gradu Komenda.

Novo znanje nam je podala predavateljica Sanja Lončar, svobodna raziskovalka in novinarka, avtorica mnogih knjig ter vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

Časi postajajo vse bolj negotovi, hrana vse manj kakovostna, zato postaja samooskrba iz dneva v dan vse bolj pomembna. Večina vrtičkarjev je bogato založena s svežo zelenjavo čez poletje in jesen, pozimi pa so vrtovi bolj ali manj goli.

Na predavanju smo spoznali, kako lahko že to pomlad zastavimo vse skupaj malo drugače in tudi čez zimo uživamo v več kot 30 različnih vrstah sveže zelenjave.

Pozimi, ko je izbor zelenjave manjši in se zaradi slabe prehranjenosti imunski sistem poruši, se večkrat poslužujemo kupljenih prehranskih dopolnil, ki niso optimalna rešitev. Pozabljamo, da nam narava ponuja številne možnosti oskrbe, vendar le, če ji znamo slediti in delovati v skladu z njo. In kaj lahko gojimo? Tisto zelenjavo, ki je najdražja in na trgu najslabše kakovosti. To so maline, jagode, ohrovt, brokoli, cvetača ... Vrtičkarji danes večinoma pridelujejo škrobno zelenjavo, kot sta recimo krompir in korenje. To zelenjavo pogosto dobimo v Sloveniji in je dobre kakovosti. Sanja Lončar predlaga raje vzgojo manj pogostih vrst in večjo pestrost. Meni, da lahko samo z dvema toplima gredama na 10 m² celo leto jemo svojo zdravo hrano. Predstavila je tudi inovativne rešitve izdelave tople grede in vzgojo sadik. Tudi na balkonu je možnost vzgoje lastne zelenjave še kako mogoča z inovativnim pristopom.

Sanja Lončar je tako navdušeno predavala, da sploh nismo vedeli, kdaj sta minili kar dobri dve uri. Slišali smo veliko praktičnih nasvetov in si ogledovali primere dobrih praks prehranske samooskrbe čez celo leto. Zanimanje občanov je razveseljujoče, saj pomeni, da se vse bolj zavedamo, da je naša prehrana izjemnega pomena na vse mogoče načine.

Veliko uporabnih informacij o tej in sorodnih temah si lahko preberete tudi na spletni strani projekta Skupaj za zdravje človeka in narave: www.zazdravje.net.

Sanji Lončar se zahvaljujemo za kakovostno predavanje, vam pa želimo veliko uspeha na svoji poti do prehranske samooskrbe 365 dni v letu.

Oglejte si tudi