Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

MLADI PRAZNUJEJO

Pred petnajstimi leti, po velikonočnem potresu, je na osnovni šoli Bovec pričel delovati turistični krožek. Krožek, ki je prvotno štel skromnih 7 članov, je svoje korake pričel s pripravami za sodelovanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. Sledilo je še več sodelovanj na festivalu in število članov se je večalo. Ko so mladi zapustili OŠ Bovec, je bilo smiselno sodelovati še dalje izven osnovne šole, zato je marca 2004 nastala Sekcija mladih TD Bovec.

Doslej je turistični podmladek oz. Sekcija Mladih TD Bovec vsako leto pripravljala čistilne akcije, velikonočne in Miklavževe ustvarjalne delavnice in Miklavžev bazar. Otroci so ustvarili celo kolekcijo spominkov pod imenom Wca 'z Bca, s katero so sodelovali na natečaju za najboljši bovški turistični spominek, katerega pobudniki in organizatorji so bili prav oni. Za svoj največji dosežek štejejo projekt izgradnje javnega otroškega igrišča, saj je denar zanj zbral ravno turistični podmladek z mnogimi akcijami. Pomemben dosežek je bil tudi, da je Občina Bovec leta 2002 turističnemu podmladku dodelila denarno nagrado. 
Festivala TPLG se je turistični podmladek OŠ Bovec doslej udeležil že sedemkrat in vsakokrat požel velike uspehe. Iz vsake projektne naloge je nastal tudi izdelek, na katerega so člani upravičeno ponosni. V nalogah za potrebe festivala je nastalo veliko idej, ki so ugledale luč tudi v izvedbi, najprej je nastal skromen turistični prospekt, sledil mu je zbir bovških jedi in jedilni list, ki spodbuja gostince k bogatejši ponudbi domačih jedi, nastal je privlačen koledar za l. 2003 »So bili in so veliki ljudje na Bovškem«, z nalogo »Počitniško naselje žarek« je nastala ideja, ki jo je Občina Bovec vzela za svojo kot projektno idejo za razvoj bivše bovške vojašnice. Za  športne aktivnosti je bila pripravljena ideja-tri kolesarske poti »Na kolo za zdravo telo v deželo Bavšare, škratov in Zlatoroga« in vsaka pot je dobila svojo zgibanko. Ena vidnih in uresničenih idej pa je Etnološko tematska pot, ki jo je moč videti v Bovcu in njeni neposredni bližini. Za vse te naloge je podmladek prejel vrsto žlahtnih nagrad: 3 krat regijski prvaki, 2 krat tretje mesto in 1 krat drugo mesto na državnem  nivoju, 2 krat zlato priznanje za najboljšo razstavo, 1 krat zlato priznanje za najboljšo stojnico, 1 krat priznanje za najboljšega igralca. Leta 2006 pa so bili prav Bovčani gostitelji jubilejnega 20. Festivala.

Tako je bilo v preteklosti, v petnajstih letih doslej!

Sekcija pa z letošnjo prireditvijo »Pomlad za mlade« želi zastaviti nove cilje in je tako priprave nanjo začela z novimi člani, novo energijo. Združevati želi vso mladino v svojem kraju, v sosednjih občinah oz. izven meja svoje občine. Vsako leto bo ta celodnevna prireditev imela eno tematiko, kjer bo poudarek  na področju ustvarjalnosti, kulture, varstvu okolja, umetnosti in druženju. Letošnja celodnevna prireditev, ki bo 24. maja v Bovcu pri Stergulčevi hiši, je posvečena čebelarstvu. V program smo vključili pohod po čebelarski poti, otroške ustvarjalne delavnice, pevske delavnice, srečanje s čebelarji, izdelovanje panjskih končnic, sajenje medovitih rastlin,  razstavo mladih umetnikov, kulturno zabavna prireditev z modno revijo  in kino na odprtem.

Povezave

www.td-bovec.si

Oglejte si tudi