Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Javna letališča lokalnega pomena v Sloveniji

Na strokovnem posvetu z naslovom Javna letališča lokalnega pomena v Sloveniji so udeleženci podali precej konstruktvnih predlogov za delovanje športnih letališč.
V okviru projekta “A3-NET” – Povezovanje malih letališč na področju Jadrana, ki je sofinanciran iz Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013, se je 28. marca 2014 v Bovcu odvijal strokovni posvet na temo “Javna letališča lokalnega pomena v Sloveniji”.

Dogodka so se udeležili predstavnik Agencije za civilno letalstvo, predstavnik policije ter predstavniki aeroklubov  iz Slovenj Gradca, Šoštanja, Ajdovščine, Postojne, Lesc, Murske Sobote, Divače, Novega mesta in Bovca.

Na posvetu je bila izpostavljena problematika, vezana na status in lastništvo zemljišč javnih letališč, ter okoljska problematika s poudarkom na vlogi, ki jo imajo občine pri širjenju naselij v bližino letališč. 

Predstavniki aeroklubov so razpravljali tudi o zakonskih okvirjih in statusu javnih letališč o financiranju  javnih letališč, ter o oskrbi letal z gorivom na letališčih. Dotaknili so se tudi vloge operaterjev javnih letališč, njihove odgovornosti in pristojnosti . Pogovarjali so se o načinih delovanja stanovske organizacije, ki bi jo sestavljali operaterji javnih letališč. Pomembna tema so bile tudi službe na javnih letališčih, kot na primer gasilska oziroma reševalna, ter vpliv letaliških con na izvajanje istočasnih različnih letalskih aktivnosti.

Po ogledu nove upravne stavbe in hangarja na Letališču Bovec se je strokovni posvet  zaključil s številnimi konstruktivnimi  predlogi in rešitvami dotičnih problematik v poznih popoldanskih urah.

Oglejte si tudi