Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

NEUSPELA DRAŽBA PREMOŽENJA DRUŽBE ATC KANIN V STEČAJU

Javna dražba lastnine družbe ATC Kanin Bovec v stečaju je zelo odmevala in vzbudila veliko pozornost. Zaznali smo lahko veliko različnih reakcij in komentarjev, tudi zelo netočnih in popolnoma zgrešenih. Poglejmo si dejstva.
Kdo prodaja in kaj se prodaja?

Prodaja se lastnina družbe ATC v stečaju in iz tabel je razvidno, da se prodajajo: štirisedežnica Prevala, dvosedežnica Graben, trosedežnica Skripi, vlečnica Podi na Kaninu in vlečnici Laza in Poma v Čezsoči, trije teptalni stroji, orodje, oprema in ostali inventar. Poleg tega se prodaja zemljišče Žaršče v izmeri 21335 m2 (obremenjeno je s stavbno pravico) in stavbne pravice za izgradnjo smučarske proge in štirisedežnice Prevala in izgradnjo prizidka k restavraciji Prestreljenik. Izklicna cena je bila 1.981.114 €, cenitev pa je bila izdelana v oktobru leta 2013.

Prodajo je na predlog stečajne upraviteljice in soglasja ločitvenih upnikov, s sklepom odobrilo Okrožno sodišče v Novi Gorici.

Poudariti je potrebno, da Občina Bovec nič ne prodaja, saj naprave niso njena lastnina, v lasti ima zemljišča na katerih so obstoječe in možne nove smučarske proge in jih daje v najem upravljalcu žičnice.

Zakaj dražba ni uspela?

Prva dražba pričakovano ni bila uspešna iz preprostega razloga, ker je izklicna cena previsoka, saj ni upoštevano kaj se je z napravami, ki se prodajajo zgodilo v minuli zimi. Ogromna količina snega je zelo poškodovala naprave, ki se prodajajo, nekatere so popolnoma uničene, prav tako pa so poškodovani tudi stebri krožno kabinske žičnice, ki je v lasti Hypo leasinga oziroma njegove pravne naslednice HETA Asset Resolution.

Dražba ni uspela, ker je stečajna nehala zniževati ceno pri znesku 1.141.114 €, kar edini dražitelj, ki je vplačal varščino (5% od izklicne cene) ni sprejel, kar je popolnoma razumljivo.

Vsi, ki so videli v kakšnem stanju so naprave, tako laiki kot strokovnjaki, so mnenja, da jih ni več možno usposobiti za obratovanje, zato mora biti dejansko stanje upoštevano pri oblikovanju izklicne cene na naslednji dražbi, ki bo čez dva meseca kot je zagotovila stečajna upraviteljica.

Stečajna upraviteljica poudarja, da se mora držati zakonskih določb, ki določajo prodajo premoženja družbe v stečaju in to lahko razumemo, vendar se moramo vprašati ali je možno uničene naprave prodati po enaki ceni, kot da so uporabne za obratovanje.

Prav tako bo potrebno v prihodnosti spoštovati zakonsko določbo (Zakon o žičnicah), ki lastniku žičniških naprav nalaga popolno odstranitev vseh naprav, če v roku dveh let ne bo našel upravljalca za žičniške naprave in zagotovil njihovo obratovanje!

Kako naprej?

Ko čakamo naslednjo dražbo nas skrbi, da se bo zgodba ponovila v kolikor ne bo ponujena razumna izklicna cena, ki bo temeljila na dejanski vrednosti premoženja, ki se prodaja. Nelogično je pričakovati, da bo resen interesent za vlaganja v novi Kanin, plačal visoko ceno za naprave, ki so zastarele in zelo poškodovane. Med njim je tudi štirisedežnica Prevala, ki še ne šteje 10 let, je pa bila stara že prvi dan, ko je začela obratovati.

Upoštevati se mora dejstvo, da bodoči investitor z nakupom obstoječih naprav (od stečajne upraviteljice in Hypo leasinga) ne bo nič pridobil, razen velikih stroškov za njihovo demontažo in odstranitev.

Zaključek

Prihodnost smučišča Kanin je še vedno negotova, nejasna, polna neznank in neodgovorjenih vprašanj.

 Z gotovostjo lahko  predvidevamo, da bo po naslednji zimi vrednost naprav še nižja oziroma jih bo moral lastnik zaradi varnosti in zakonske določbe, odstraniti. Čakanje na takšen izid pomeni, da se izgublja dragoceni čas in oddaljuje začetek vlaganja v novo smučišče Kanin, kar ne bi smelo biti v interesu nikogar! Še posebej ne, če bomo na takšen način odgnali resne interesente, ki imajo razčiščene pojme in želijo poleg obnove obstoječih naprav, doseči tudi širitev smučišč na kaninske pode in s tem zagotoviti ekonomsko uspešnost zahtevne investicije v novi Kanin.

 

 

 

Oglejte si tudi