Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

V Borovnici so oddali tretjino stanovanj

V novem naselju Ob Borovniščici, kjer je Stanovanjski sklad Republike Slovenije maja letos na prosti trg dal 186 novih najemnih stanovanj, je še vedno na voljo 119 stanovanj. Hitro so pošla dvosobna stanovanja, na voljo pa je še 28 enosobnih stanovanj (34–40 m² za 231–278 EUR/mesec), šest trosobnih stanovanj (67–86 m² za 408–500 EUR/mesec) in 85 štirisobnih stanovanj s kabinetom ali brez (88–105 m² za 510–520 EUR/mesec). Tri- in štirisobna stanovanja imajo na voljo po dva parkirna prostora, preostala pa po enega. Vsako stanovanje ima tudi svojo klet, medtem ko je v podzemni garaži skupna zaprta kolesarnica. Stanovanja niso opremljena.

Največ oddanih stanovanj je v stolpičih ob Borovniščici, medtem ko bloki na notranji strani naselja bolj ali manj samevajo. Oddajanje stanovanj naj bi sicer potekalo po prednostnih kategorijah (mlade družine z enim šoloobveznim otrokom, mlade osebe, ki prvič rešujejo stanovanjsko stisko itn.), a v praksi, glede na majhen interes, lahko stanovanje dobi vsak državljan katerekoli države Evropske unije z dovoljenjem za stalno bivanje v Republiki Sloveniji, ki je pripravljen vplačati varščino v znesku šestih najemnin in s skladom skleniti najemno pogodbo za dobo petih let.

Resda se širijo govorice, da naj bi najemnino – glede na splošno gospodarsko stanje in interes države, da odda vsa stanovanja – srednjeročno precej znižali, a tega pred prihodnjim letom ne gre pričakovati. Imajo pa najemniki z nizkimi življenjskimi prihodki vedno možnost, da center za socialno delo zaprosijo za subvencijo najemnine.

Sklad je pravzaprav tako zelo zainteresiran za oddajo svojih stanovanj (vse za manjše stroške), da borovniški občini novega direktorja dr. Žigo Andoljška sploh ni bilo treba kaj dosti prepričevati glede najema enega od štirisobnih stanovanj za potrebe vrtca. Po minimalni adaptaciji naj bi dva nova oddelka odprli že januarja prihodnje leto. Gre za pritlično stanovanje na južni strani naselja z izhodom na občinsko zelenico, na kateri se je še v davnih časih risanja drugega OPPN-ja "Ob Borovniščici" načrtovala gradnja drugega borovniškega vrtca.

 

Damjan Debevec

Foto: DD

Oglejte si tudi