Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Šestnajsti Dan borovnic

Šestnajsto ponovitev najodmevnejše borovniške prireditve 19. in 20. julija so zaznamovali koncert Jasmina Stavrosa, razstave, sejemski dan in prevzem novega gasilskega vozila. Po ocenah prodajalcev naj bi bilo sicer obiskovalcev letos bistveno manj kot prejšnja leta.
Občina Borovnica je tako kot zadnja štiri leta tudi letos odigrala vlogo glavnega organizatorja in pokrovitelja Dneva borovnic. Je pa tokrat za postavitev šotora, urejanje prireditvenega prostora in dnevno varovanje poskrbelo PGD Borovnica, sejemski del je koordiniralo Turistično društvo Borovnica, Gostilna Godec pa je poskrbela za jedačo, pijačo in glasbene goste. Dogajati se je začelo že v petek, 19. julija, zvečer z dobro obiskanim odprtjem klekljarske razstave "S(p)anje v čipkah" v avli osnovne šole, nato pa se je dogajanje preselilo na šolsko igrišče, kjer je letos potekala prireditev. Številne obiskovalce je pod šotorom pozno v noč zabaval DJ Dady, dodobra pa razgrel Jasmin Stavros. Polne roke dela so imeli tako natakarji kot varnostniki, deloma celo policisti. Spomine na burno veseljačenje pretekle noči, ko so po borovniških ulicah frčale steklenice in izruvane grmovnice, sem pa tja pa so se kantah za smeti vozili prijatelji maliganov, so zjutraj nekaj ur odstranjevali borovniški gasilski veterani in veteranke. Do prihoda prvih obiskovalcev že ni bilo več sledu o kakršnemkoli neredu in tisti "pravi" Dan borovnic se je lahko začel.

Po več virih je bilo obiskovalcev občutno manj kot prejšnja leta, še manj radodarno pa so razvezovali svoje mošnjičke – kriza je očitno napravila svoje; po pričakovanju so se najpogosteje ustavljali pri stojnicah z modrimi sadeži osmih borovniških pridelovalcev, ki so kljub poznejšemu zorenju borovnic povsem zadostili povpraševanju. Primanjkovalo pa ni niti drugih dobrin, od suhomesnatih izdelkov do gozdnih sadežev, posušenih gob, medu, sadnega soka, olja, sadja, vrtnin, rastlinskih sadik … celo konopljino seme je bilo na voljo. Kupec se je lahko na sejmu oblekel, obul, okinčal svojo spremljevalko, otrokom kupil leseno igračo ali igračo na baterije, z najlepše stojnice borovniških ajdovk v novi posodi odnesel odlično domače pecivo ali se ustavil pri prodajalcih s pripravki znamke Herbalife, kjer so tudi merili telesno maščobo in svetovali o zdravi prehrani. Pri borovniškem turističnem društvu se je obiskovalec lahko založil s propagandnim turističnim gradivom o Borovnici in kupil kakšno knjigo, spominek ali lično šatuljo, pri sosednji stojnici pa srečko gasilskega srečelova – te so do večera hitro pošle. Dogajalo se je seveda tudi stran od stojnic. Otroci so se lahko podili po napihljivem gradu ali se zavrteli na vrtiljaku, starejšim je bila dopoldne na voljo odprta vadba borovniškega Fitcluba, udeležba ali le ogled tekmovanja v floorballu, pred šolo je stala razstava slikarskih del Nike Ham z naslovom Pokrajine, v šoli že omenjena klekljarska razstava, na sedežu HUD Karel Barjanski pa likovna razstava Od črte do telesa. V popoldanskem času so na zelenici pred šolo otroci z ogljem risali pravega, živega ponija, nekaj pozneje pa je zanje nastopil čarodej. Glasbeno-zabavni program z domačim ansamblom Livada je povezovala Jasna Kuljaj. Vrhunec dneva je nastopil z gasilskim sprevodom in slavnostnim prevzemom novega moštvenegea vozila borovniških gasilcev, nakar se je dan prevesil v večer s stand-up komikom Rankom Babićem in Ansamblom Erazem. V šoli je svoje aktivnosti z okroglo mizo o pomenu prehrane za rekreativce in športnike sklenila ekipa Fitcluba, na šolskem igrišču pa se je že v mraku končalo tekmovanje v floorballu. Iz boja desetih, tudi mešanih ekip je kot zmagovalec izšla borovniška ekipa Balinčkov v sestavi Luka Časar, Boštjan Šebenik, Aleš Kržič, Rok Korošec, Sašo Bizjak in Anže Burnik.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi