Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Najuspešnejša sezona borovniških floorballistov

Člani FBC Borovnica imajo v vročih poletnih dneh vso pravico do počitka in sprostitve, saj je za njimi naporna sezona, ki je bila presežek v več pogledih. Najpomembnejši dosežek so trije naslovi državnih prvakov, dosegli pa so še nekaj dobrih uvrstitev, ki so zaokrožile najuspešnejšo epizodo doslej.
Na vrhu elite

Lanska in predlanska sezona sta bili za moško člansko A-ekipo izjemno turbulentni. Po osvojitvi naslova državnih prvakov v sezoni 2009/10 nikakor niso našli svoje zmagovalne forme. Leto pozneje so po nesrečnem spletu okoliščin sezono končali na 5. mestu in se na dodatnih kvalifikacijah celo borili za obstanek med elito, lani pa so zasedli 4. mesto, kar lovorik lačnih igralcev in navijačev prav tako ni zadovoljilo.

V novo sezono so se podali zelo motivirani. Ekipa je bila mlada (povprečna starost dobrih 22 let) in ambiciozna, pomemben dejavnik pa je bila tudi vrnitev Luke Časarja, ki je eno sezono igral v praški Sparti in ji pomagal k uvrstitvi v najmočnejšo češko ligo. Poleg nespornih igralskih kvalitet je za ekipo pomemben tudi kot motivator in veliko pripomore k ekipnemu vzdušju.

Prve tekme sezone so začeli nekoliko medlo. Rezultatsko težav ni bilo, tudi igra ni bila na prenizki ravni, vseeno pa niso bili prepričani, ali jim bo s takim nadaljevanjem uspelo doseči končni cilj. Po dveh porazih so premešali svoje postave in sestavili udarno peterko, kar je obrodilo sadove. Do konca rednega dela so dosegli le en poraz, v vseh preostalih tekmah pa so zmagali, v nekaterih z enormnimi razlikami (Polycom – 20 : 2, Thunder – 26 : 4, kar je tudi rekordna razlika v zgodovini elitne lige, Polycom – 18 : 2). V tem obdobju so z najnižjo razliko zmagali proti takrat še aktualnim prvakom InSportu Škofja Loka, z rezultatoma 5 : 2 in 6 : 2. Bili so zares v strašljivi formi, kljub temu pa so spet "naleteli na mino" po imenu Olimpija Ljubljana. Prizadejali so jim poraz 1 : 6, jih streznili in postavili na realna tla. Olimpija je tako ostala edina ekipa, ki je Borovnica v rednem delu sezone ni premagala.

V polfinalnem paru je nasproti stala najtrofejnejša slovenska ekipa in aktualni državni prvak. Mnogi so napovedovali, da bo to finale pred finalom, in prav so imeli. Tehnično najboljši ekipi v Sloveniji sta prikazali izjemne tekme, dvoboj pa je vrhunec dosegel z odločilno, tretjo tekmo, ki je dala finalista. Ta tekma je bila zagotovo vrhunec letošnje sezone, saj sta se ekipi v vodstvu izmenjevali ves čas igre, na koncu pa ostali poravnani, in tako je sledili podaljšek. V 6. minuti je 15-letni Robi Košir dosegel zmagoviti gol in svojo ekipo popeljal v finale.

V finale se je uvrstila še ekipa, ki je bila glede na zadnje medsebojne rezultate zelo neugoden nasprotnik. Ljubljanske Olimpije jim že nekaj časa ni uspelo premagati, z vodilno pozicijo po rednem delu sezone pa so pokazali, da je za njimi izjemna serija rezultatov. Kljub temu je bilo kmalu po začetku tekme jasno, kdo bo dvignil pokal. Na igrišču so prevladovali Borovničani in si do sredine zadnje tretjine priigrali rezultat 6 : 0 (končni rezultat je bil 7 : 2), kar je bilo dovolj za nov naslov državnih prvakov. Poleg naslova prvaka je šel v Borovnico tudi pokal za najboljšega strelca, ki ga je prejel Luka Časar.

 

Članice tudi s člani

Drugo letošnjo lovoriko so zagotovila dekleta. Ubranile so lanski naslov državnih prvakinj, poleg tega pa so se uspešno borile s fantovskimi ekipami v 1. slovenski floorball ligi, kjer jim je za las ušla končnica. Sezono so končale na 9. mestu. "Moram povedati, da je za mano, kot trenerjem, zelo naporna sezona. Praktično vso sezono smo se spopadali s poškodbami, kar zelo otežuje vadbeni proces in seveda pusti negativne posledice na ekipi, tako v psihološkem kot v igralnem smislu. Bili smo zelo blizu uvrstitvi v končnico, kar je bil poleg ubranitve državne krone tudi cilj sezone, in menim, da bi bili z manj poškodbami bolj konkurenčni. Čeprav ostaja grenak priokus, pa smo večino tekem odigrali z manj kot 10 igralkami in že samo to dejstvo pove veliko," je razplet komentiral trener ekipe Benjamin Bajec in dodal: "Vsa dekleta so na igrišču dejansko garala in se enakovredno zoperstavila vsem moškim ekipam, čeprav so te večinoma boljše v fizični moči." Sezono je ocenil kot pozitivno: "Ponovna osvojitev državne krone med članicami ter po ena zmaga in remi v moški ligi pomenijo v večji meri uresničitev zastavljenih ciljev pred sezono."

 

Ekipa B s padcem v končnici

Moška članska B-ekipa je prav tako zadovoljna z minulo sezono. Pogled na končno lestvico tega na prvi pogled sicer ne razkrije, kljub temu pa so v rednem delu sezone pokazali, da spadajo v vrh 1. slovenske lige, saj so zmagali na prav vseh tekmah, razen na eni, kjer so si z nasprotniki razdelili točke. V končnico so tako krenili z vodilne pozicije in postali favoriti za napredovanje v elitno ligo.

V končnici pa niso stopnjevali svoje igre, kot so to naredile preostale ekipe. Že v četrtfinalu so se skozi šivankino uho uvrstili v polfinale, kjer pa so jih pričakali kasnejši zmagovalci lige – Polanska banda. Prvo tekmo so izgubili s tesnim rezultatom 2 : 1, drugo pa z rezultatom 7 : 4. Na tekmi za 3. mesto so po podaljšku klonili še proti ekipi InSport mladi.

 

Mladinci za tretjo lovoriko sezone

Mladinci do 19 let so zaključili trojček letošnjih naslovov državnih prvakov. Podmladek članske ekipe je v zaključku sezone pritisnil na plin in se z drugega mesta po rednem delu izstrelil na sam vrh. Na zaključnem turnirju so v polfinalu premagali Olimpijo (11 : 3), v finalu pa še Polansko bando (14 : 4).

Fantje so vso sezono skrbeli za odlične predstave, kljub izjemno kratki klopi. Oddali so le 6 točk (2 poraza, 2 remija), vendar so zmagovali takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Poleg pokala za naslov državnih prvakov je v Borovnico odšel tudi pokal za najboljšega vratarja, ki ga je osvojil Žan Petrič.

 

Mladinke hrabro s fanti

Ekipa borovniških deklet je predstavljala edino žensko ekipo v tekmovanju državnega prvenstva do 19 let. V letošnji sezoni so Borovničanke pod vodstvom Barbare Gabrovšek nastopile prvič. Skozi sezono so izjemno napredovale in se borile s fizično močnejšimi fantovskimi ekipami. Borovničanke v tekmovanju sicer težko konkurirajo, saj je FBC Borovnica edini floorball klub, ki ima dekliške ekipe. Dekleta so se udeležila petih turnirjev in odigrala skupno 12 tekem.

Trenerka Barbara je povedala: "Moja dekleta so neverjetna. Spremljam jih že od samega začetka in vsakič me presenečajo s svojo vztrajnostjo. Mislim, da je njihova ljubezen do floorballa večja kot pri večini igralcev, saj dekleta kljub rezultatskim porazom ohranjajo športni duh in elan, ki jih žene v napredek. Postale so prava ekipa in res sem izjemno ponosna na vsako izmed njih! Zame so zmagovalke!"

 

Z mlado ekipo brez končnice

Fantovski ekipi do 15 let v letošnji sezoni ni uspelo ponoviti uspehov zadnjih let. V ekipi so večinoma igralci, ki bi lahko sodelovali tudi v ligi do 13 let, tako da je bilo 5. mesto lep uspeh. Dosegli so 4 zmage in en neodločen izid, trikrat so bili poraženi, za končnico pa so zaostali le za točko.

 

Pred dvema fantovskima ekipama

Dekleta do 15 let so tudi v tej kategoriji igrala le proti fantovskim ekipam. Tudi tu se je poznala razlika v fizični moči, kar pa so dekleta kompenzirala z borbo in dobrim tehničnim znanjem. V kategoriji 9 ekip so zasedle 7. mesto in tako za seboj pustile kar 2 ekipi. Dekleta do 13 let so igrala v podobnih razmerah, saj prav tako niso imela dekliške konkurence. Zmage jim sicer ni uspelo doseči, kljub temu pa so s svojo igro pokazale, da so dober podmladek državnim prvakinjam.

 

Napredek mladih igralcev

Najmlajša ekipa, ki je sodelovala na državnem prvenstvu, je bila ekipa do 11 let. Že na prvem turnirju sezone je dosegla zmago, česar pa ji v nadaljevanju sezone ni uspelo ponoviti. V končnico so se podali s 4. mesta in v polfinalu izgubili proti InSportu. Rezultat je bil 9 : 1. Na tekmi za 3. mesto so se pomerili z Žirovci, ki pa so bili za odtenek boljši. Končni rezultat je bil 7 : 2. Mladi igralci so skozi sezono pokazali, da so se naučili novih prvin igre, ki jih bodo z dobrim delom zagotovo popeljale do vrhunskih rezultatov.

(JT)

Oglejte si tudi