Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Ekipa Dile v vrhu letošnje borovniške floorball lige

Letošnja borovniška floorball liga resda še ni popolnoma končana, a lahko z veliko gotovostjo trdimo, da bo novinka v letošnji ligi, ekipa Dile, končala v samem vrhu. No ja, v vrhu, gledano z zadnje strani lestvice. Pa pustimo ta nepomembni podatek, bistveno je, da se je ekipa Dile sestavila le nekaj minut pred svojo prvo tekmo v ligi, da večina njenih članov do trenutka, ko se je začela (lanskega septembra), v rokah še nikoli ni držala palice za floorball, da so jim bila pravila razložena spotoma, med samo tekmo, da je najmlajši član ekipe, ki je še pet minut pred sodnikovim začetnim piskom mislil, da je na tekmo prišel kot gledalec, postal igralec in je svojo športno opremo dobil 15 minut po začetku tekme. Naj omenimo še starost članov ekipe: od 10 do 40 let.

Končni rezultati tekem so ustrezali zgornjim dejstvom, kar pomeni zmago v prid nasprotnika, čeprav je ta igral z okrnjeno, poškodovano ekipo ali "džentelmensko" ni igral s polnimi močmi. No, razen enega, ki si je krepko privoščil uboge Dile in jim z rezultatom 37 : 3 prizadejal najvišji zabeleženi poraz v zgodovini borovniške lige. A Dile niso obupale. "Trdo" so trenirale, kar pomeni v povprečju enkrat na 14 dni po uro in pol, dale vse od sebe na 15 petkovih tekmah, in zdaj, ko je sezona skoraj končana, so rezultati očitni: igra je neprimerno boljša, zabeležili so celo eno zmago, ki so se je iskreno veselili kot majhni otroci, vanje se je naselil pravi tekmovalni duh, njihovi nasprotniki pa lahko počasi že igrajo "na polno". Dile pravijo, da njihovo ime ni naključno: s pravo tehniko se vsaka dila spremeni v puščico! Zato: nasprotniki, pazite se naslednjih sezon!
Vsem tistim (ne)Borovničanom, ki v ligo še niste vključeni, naj bodo zgornje vrstice v razmislek, da za to športno dejavnost ni nikoli prepozno, da se je lahko loti vsakdo, četudi le zaradi sproščenega druženja ob športnem udejstvovanju, kar je tudi osnovni namen te lige.
Se pa morda še vedno najde kdo, ki se mu tudi sanja ne, kaj bi floorball lahko bil – čeprav smo to zimo na borovniških vrtovih videvali celo snežake s palico za floorball v rokah. In naj vsem tem na kratko in preprosto razložimo: to je športna panoga, podobna hokeju, le brez ledu in drsalk. Potrebujete navzdol zakrivljeno palico, žogico, naluknjano s 26 luknjami kot švicarski sir, ter nekaj moči v nogah, da žogico spravite v nasprotnikov gol. Gre za dokaj mlad šport, njegovi začetki segajo v pozna 50. leta; najprej so ga igrali v ZDA, čez dobro desetletje pa se je razširil v skandinavske države, na Češko, v Avstrijo, Avstralijo in celo v Singapur. V Sloveniji je pognal korenine leta 1992 v Škofji Loki, leta 1999 je bil v Žireh ustanovljen prvi floorball klub v Sloveniji – InSport, kmalu zatem pa so se mu pridružili še klubi v Škofji Loki, na Jesenicah in v Borovnici. Od leta 2000, ko so ustanovili Floorball zvezo Slovenije, borovniški klub s svojimi ekipami sodeluje na državnem prvenstvu, v mednarodni floorball ligi in na številnih priznanih mednarodnih turnirjih, kot je Czech Open. Številni člani FBC Borovnica pa se kot igralci in igralke slovenske floorball reprezentance redno udeležujejo tekmovanj za svetovno prvenstvo.
Aja, pa še ena, poglavitna razlika loči ta šport od precej starejšega brata, hokeja na ledu: floorball je nenasilen šport; pretirana grobost, kot so udarci s palico in nalet na telo, se strogo kaznuje. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da je ta oblika rekreacije enako primerna za moške in ženske, za stare in mlade. Zato se ne gre čuditi dejstvu, da floorball v borovniški kotlini igrajo cele družine, v ligi pa v isti ekipi ali nasprotnih ekipah nastopata mož in žena, oče in sin, brat in sestra … Prosti čas, ki ga je dandanes vse manj, lahko torej v tem športu skupaj preživi cela družina ali krog prijateljev, ne glede na starost in spol.
Kot rečeno, je letošnja borovniška floorball liga s 16 ekipami in 141 igralci skoraj pri koncu. Vsi tisti, ki se nameravate temu velikemu rekreativnemu krogu pridružiti naslednjo sezono, imate do tedaj, če boste šli po stopinjah Dil, še veliko časa. A vam te svetujejo, da je le dobro, da svoje floorballske moči preizkusite že malo prej – morda na Dnevu borovnic, ko se bo poleg drugega dogajanja odvijal tudi tradicionalni turnir v floorballu. Ali morda še prej, 17. maja, na Dnevu borovniškega floorballa. Če ne drugega, so vedno dobrodošli navijači. Podrobnejše informacije glede razporeda tekem bodo objavljene v začetku maja na oglasnih deskah, dobite jih tudi na uradni strani kluba www.fbc-borovnica.net ali na facebooku FBC Borovnica. Že zdaj pa je jasno, da bodo takrat svoje floorballske veščine pokazali vrtičkarji, šolarji, študentje, starši, stari starši …

Karmen Stanovnik 

Oglejte si tudi