Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

V Galeriji Barje se predstavlja borovniška zgodovina

V petek, 29. novembra 2013, zvečer je HUD Karel Barjanski v Galeriji Barje odprl novo razstavo, tokrat povezano z borovniško zgodovino. Dogodek so pripravili člani zgodovinske sekcije društva, fotografije o viaduktu in gradnji železniške proge skozi kotlino ter prispevke iz časopisov pa si lahko do 26. decembra ogledate vsak ponedeljek in četrtek od 17. do 19. ure.
Ljudi, ki so gradili ali spremljali gradnjo proge čez našo kotlino, ni več. Za nas, njihove potomce, pa je železna cesta samoumeven del vsakdana. Pa ni bilo vedno tako. Železna cesta je pred več desetletji močno posegla v življenje našega kraja in ga bistveno spremenila. Imeli smo pravzaprav srečo, saj smo doživeli razvoj, ki ga brez železnice ne bi. Odprla nam je okno v svet.
Ko danes opazujemo stare fotografije, poslušamo pripovedi in obujamo spomine iz davnih let, gledamo na železnico in puhajoče lokomotive precej romantično. Borovničani še posebej. Le kdo izmed nas ne pohiti k oknu ali celo na vrt, ko zasliši pisk in zagleda dim muzejske lokomotive?
Fotografije, ki prikazujejo gradnjo proge skozi našo kotlino, borovniški viadukt in vlake na njem, v nas vzbujajo še posebno občudovanje in spoštovanje. Mednje spadajo tudi razstavljene reprodukcije, ki so trenutno na ogled v Galeriji Barje na Rimski cesti. Avtor originalov je najverjetneje Johann Bosch, ki je s fotografskim aparatom spremljal težaško delo na deloviščih železniške proge. Posebej ga je privlačila krajina, zato je na vseh povečanih reprodukcijah zanimivo opazovati tudi podrobnosti in okolico fotografiranih objektov.
Reprodukcije so bile v Borovnici leta 2009 že razstavljene, a le tri dni. Tokrat bodo dlje, vse do dneva samostojnosti. V čas naših prednikov in takratno življenje vasice na robu Ljubljanskega barja vas poleg fotografij popeljejo še časopisni članki in novice do leta 1941.

Obiskovalci, zbrani na odprtju razstave, smo imeli priložnost poslušati tudi glasbo tistega časa. Član zgodovinske sekcije Jože Mayer nam je večer polepšal s harmoniko, na katero je igral priljubljene melodije iz let, ko je stekla železnica Dunaj–Trst. Povedal nam je, da so se posebej navduševali nad Straussovimi, Mahlerjevimi, Bachovimi, Mozartovimi deli in zasedbo Schrammel. Z recitacijo pesmi Toneta Pavčka Spuščene zapornice je literarni del odprtja dopolnila Dragica Anastasov, več o sami razstavi in avtorju fotografij pa nam je povedal predsednik zgodovinske sekcije Peter Bezek. Sledila je seveda še zahvala vsem, ki so razstavo in odprtje omogočili.

Za HUD Karel Barjanski:
Simona Stražišar
Foto: Jože Pristavec

Oglejte si tudi