Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Pospravimo, podarimo in nekaj dobrega naredimo!

Tako pravijo zaposleni iz Komunalnega podjetja Vrhnika, ki skrbijo tudi za projekt Depo. Sredi septembra so skupaj z Občino Borovnica in društvom HUD Karel Barjanski za mesec dni v galeriji Barje odprli prodajno razstavo Depo – začetek nove poti. Razstava je dosegla svoj namen; občani so se nekaj novega naučili, obiskovalci pa so depoju podarili kopico predmetov.
Komunalno podjetje Vrhnika je ob vstopu v mednarodno mrežo Zero Waste začelo razvijati projekt Depo. Pod njegovim okriljem naj bi se izvajale aktivnosti, ki se v kraju odvijajo za bogatitev življenja in ustvarjanje novih zelenih delovnih mest. Poslovna strategija Depoja je neprofitabilnost in iskanje tržnih niš, s katerimi bi zbrali čim več denarja in zaposlili čim več brezposelnih ter težje zaposljivih ustvarjalnih ljudi. Namenjen je ljudem in spodbuja njihovo sodelovanje.
Trenutno Depo ozavešča prebivalce o trajnostnem razvoju in prodaja rabljene, zavržene in/ali preoblikovane predmete ("redesign"), ki jim pogosto vdahnejo dodano vrednost, novo namembnost ali umetniško noto. Poudarja se medgeneracijsko sodelovanje in zavest o krepitvi oz. ohranitvi lokalnega, starega in kvalitetnega. Oblikujejo pa tudi nove programe, v okviru katerih bi izdelovali in  popravljali lesene predmete, obdelovali odpadne gradbene materiale, pomagali starejšim občanom, razmišlja se tudi o spodbujanju samooskrbe prebivalcev.

Na prodajni razstavi Depo – začetek nove poti so predstavili del predmetov, ki sestavljajo trgovino ponovne uporabe. V njihovi trgovini Staro za noro, ki se nahaja v središču Vrhnike na Tržaški cesti ob telovadnici Partizan, lahko vsak, ne glede na debelino denarnice, najde kaj zase. Del ponudbe si je mogoče ogledati na spletni strani Komunalnega podjetja Vrhnika (www.kpv.si/dejavnosti/depo). Sodelujete lahko tudi vi in predmete, ki jih ne potrebujete več, ste se jih naveličali ali vam zasedajo prostor, poklonite v zbirnem centru na Vrhniki. Več informacij dobite na telefonski številki 041 777 385 ali elektronskem naslovu depo@kpv.si.

 

Simona Stražišar

Foto: Jože Pristavec

 

Oglejte si tudi