Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Po poti spominov na leto 1991 na Vrhniki – memorial Toneta Jesenka

V soboto, 4. julija, so veterani vojne za Slovenijo iz območnega združenja Vrhnika-Borovnica organizirali spominski pohod, katerega traso bodo vsako leto spreminjali in tako skozi čas obiskali vsa mesta pomembnih in manj pomembnih dogodkov iz obdobja osamosvajanja.
Pohod je posvečen pokojnemu veteranu vojne za Slovenijo Tonetu Jesenku, ki je bil del vodstva OZVVS Vrhnika-Borovnica od ustanovitve dalje. Njegove zasluge pri osamosvojitvi Slovenije so vredne svečanega spomina, saj je kot vodja Oddelka za obrambo Občine Vrhnika odigral najbolj izpostavljeno vlogo v zelo zahtevnem času in na izredno nevarnem območju.

 

Tokrat so se pohodniki zbrali pod lipo v Parku samostojnosti sredi Vrhnike, kjer so jih pričakali Cankarjeva kava in Cankarjeva čokolada ter druga jutranja okrepčila. Vsi udeleženci so se vpisali v spominsko knjigo in številka se je ustavila šele pri 83. Prijetno vzdušje so podkrepile skupine OZVVS Kočevje, Grosuplje, Litija-Šmartno, Domžale in Sevnica. Slednja je bila najštevilčnejša in je prišla celo s harmoniko. Med številnimi veterani vojne za Slovenijo so bili tudi člani PVD SEVER, odbora Vrhnika-Logatec, OZSČ Vrhnika-Borovnica in DLON Vrhnika. Na veliko veselje organizatorja so se zbranim pridružili tudi svojci Toneta Jesenka, njegovi prijatelji in sosedje z Drenovega griča ter Lesnega brda. Nekaj pa je bilo ljubiteljev pohodništva, ki jih je povabil ZIC Vrhnika s tem, ko je uvrstil pohod v njihov program vodenih ogledov po Vrhniki.

Zbrane je pozdravil in jim zaželel prijeten pohod župan Občine Vrhnika Stojan Jakin ter poudaril, da je prijatelja Toneta Jesenka dobro poznal in je vesel, da so veterani pohod posvetili spominu nanj. Tudi predsednik OZVVS Vrhnika-Borovnica Marjan Rihar je v spominskem nagovoru obudil spomin na življenje in delo Toneta Jesenka, sploh pri osamosvajanju Slovenije. Spomnil je tudi na simboliko, kajti JLA je na Vrhniki napadla barikade prav na Tonetov rojstni dan, 2. julija, žal pa nas je za vedno zapustil ravno na dan samostojnosti 26. decembra. Memorial je zaključila delegacija veteranov, ki je odnesla žalno ikebano na grob Toneta Jesenka. Nato so zaplapolale pohodne veteranske zastave in pohodniki so obiskali pomnike akciji SEVER, delovanju MSNZ ter barikadi pri PETROLU na Vrhniki, vmes pa je pri spomeniku Ivana Cankarja Marija Iskrenovič v imenu ZIC Vrhnika pohodnikom predstavila kulturni ponos Vrhnike in s Cankarjevimi besedami opremila pohodniška srca. Nadaljevali so ob Ljubljanici do Sinje Gorice ter nazaj po trasi nekdanje železniške proge, čez Hruševco do vojašnice na Stari Vrhniki. Vmes, v senci topolov, so si privoščili osvežitev s sadjem in tekočino, saj je vroče sonce nekatere kar namučilo. Pohodnikom je na poti skušal čimveč o dogodkih leta 1991 povedati Jožef Molk, takratni komandant TO, seveda pa so mu pri tem pomagali tudi drugi prisotni veterani iz vrst takratne TO Vrhnika in milice.

Pohod se je nadaljeval preko območja nekdanje vojašnice oklepne brigade JLA  in po Tankovski cesti. Krajši počitek z okrepčilom je sledil na domačiji, kjer je bilo tajno skladišče orožja  MSNZ, gospodar Jože Šušteršič pa je praporščak PO ZVVS Ljubljana okolica. Tudi tam je zaigrala harmonika iz Sevnice in celo zaplesalo se je. Zaradi velike vročine so pohodniki takoj nad Vrhniko zapustili Tankovsko cesto in ob 14.00 zaključili pohod v gostilni Pri Kranjcu, kjer so se zadržali po toplem obroku. Vse gostujoče skupine so za spomin dobile knjige Vrhnika se spominja 1991-2011 in bile povabljene k zaključni besedi. Izraženo veliko zadovoljstvo pohodnikov je bilo za organizatorje velika nagrada in spodbuda.

V imenu organizatorjev hvala vsem, ki ste prišli, logistični ekipi, donatorjem in podpornikom dogodka.                                                             

 

                                                                      Predsedstvo OZVVS Vrhnika – Borovnica

Oglejte si tudi