Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Mesec februar, mesec kulture

V enoti vrtca Mavrica v Borovnici praviloma vsako leto posvetimo celoten mesec kulturnim prireditvam. Tako se otroci že pred vstopom v šolo seznanijo s pomenom kulture v življenju. V oddelkih in na vhodih smo postavili spominske kotičke, namenjene našemu največjemu pesniku, dr. Francetu Prešernu. Na zelenem vhodu smo pripravili tudi razstavo starih fotografij borovniškega viadukta, otroci pa so maketo viadukta zgradili iz lesenih kock. Dan pred 8. februarjem smo praznovali kulturni praznik. Starejše otroke so vzgojiteljice povabile k poslušanju poezije, mlajši pa so se seznanili s pesnitvijo Povodni mož. Vsi smo poslušali našo himno Zdravljico, ki sta jo strokovni delavki Tinka in Nika zaigrali na violino in prečno flavto. Nekateri otroci so himno tudi peli. Otrokom smo po prireditvi delili tudi suhe fige, kot je to nekoč počel naš pesnik.

Svoj kamenček kulturnega dogajanja v vrtcu so prispevali tudi otroci iz skupine Ptički, ki so nam pod vodstvom strokovne delavke Klare zaigrali pravljico Rokavička. Nad zanimivo izvedbo smo bili vsi navdušeni. Strokovni delavki Jana in Nika sta uprizorili hudomušno igrico z naslovom Ovčka pride na večerjo. V petek, 10. februarja, sta šli skupini Mačje mesto in Ježki v Narodno galerijo v Ljubljani. Otroci so si ogledali nekaj umetnin iz stalne zbirke v galeriji, po kateri jih je s svojimi namigi popeljal zeleni škrat Gal. Ker so navodila pozorno poslušali in rešili vse Galove naloge, jih je nagradil s čokoladnimi pilulami. Sprehodili so se tudi do Prešernovega spomenika, kjer so zapeli slovensko himno in si ogledali tudi hišo Primičeve Julije.

Učenci Glasbene šole Vrhnika so nas razveselili z dvema mini koncertoma. Otroci so prisluhnili klavirju, kljunasti in prečni flavti, violini, klarinetu. Vsi smo zelo uživali v nastopih. Tudi z otroki smo izdelovali instrumente in se med oddelki tudi predstavili z izvajanjem slovenskih ljudskih pesmi. Ob valentinovem smo plesali srčkov ples, ta dan pa smo namenili tudi humanitarni akciji Nivee – podarite modro srce. Posamezne oddelke je obiskala knjižničarka ter otrokom prebirala zanimive pravljice. Po vsaki pravljici je sledila tudi ustvarjalna delavnica. Starejši otroci  pa so obiskali krajevno knjižnico. Otroci iz skupine Mačje mesto so se 27. februarja  z vlakom odpeljali v Ljubljano. Na povabilo očka enega od otrok iz skupine so obiskali RTV Slovenija. Ogledali so si nekaj studiev, v katerih snemajo različne oddaje in nekaj časa tudi snemanje otroške oddaje Kriš Kraš. Seveda se je v posameznih oddelkih dogajalo in se še dogaja marsikaj, kajti pri nas ni nikoli dolgčas.

 

Pia Janja Kranjez

 

 

 

Oglejte si tudi