Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Letošnji kulturni praznik so obarvali metalci

Na predvečer letošnjega slovenskega kulturnega praznika je v Galeriji Barje zaživela razstava fotografij Simona Pelka Skozi objektiv in oko. Po odprtju in ogledu se je dogajanje preselilo v najbolj pisano borovniško hiško, kjer je MKD Arterija pripravila z metal glasbo obarvano noč. Razstavo si lahko ogledate do 6. marca vsak ponedeljek in četrtek od 17.00 do 19.00.
Ljubezen do fotografije je Simon spoznal že ob koncu osnovnošolskega izobraževanja, fotografski aparat pa je njegov zvest spremljevalec tudi zdaj, ko je srednješolec. Sprva je fotografiral na manjših koncertih, vrata pa so se mu začela odpirati po vstopu na festival Metalcamp 2012, na katerem je sodeloval kot honorarni fotograf časnika Večer. Pridobljene izkušnje so bile neprecenljive, zato se je čez eno leto preizkusil kot samostojni fotograf na festivalu Metaldays 2013, ki se je poleti odvijal v Tolminu. Bogatil si je znanje, pridobil material in tudi nepozabne spomine. V okviru šolskega projekta se je udeležil tritedenskega izobraževanja na Malti. Srečal se je z novim področjem, in sicer samostojnim fotografiranjem prostorov ter arhitekture. Z nekaterimi dijaki šole, ki jo obiskuje, sodeluje še pri drugih projektih. Trenutno pripravljajo film, ki se bo snemal v okviru obšolskih dejavnosti. Podal se je tudi na novo pot kot sodelavec Profanity webzina, kjer recenzirajo koncerte in podobne dogodke.

Razstava Skozi objektiv in oko prikazuje del Simonovega bogatega fotografskega gradiva, ki ga je med 21. in 27. julijem 2013 posnel med bivanjem na sotočju Tolminke in Soče. Takrat se je že desetič po vrsti odvijal mednarodni festival metal skupin. Na enem izmed najlepših in najkakovostnejših evropskih festivalov tovrstne glasbe Metaldays 2013 je nastopilo okoli 100 skupin, navdušujoča pa je bila tudi množica gledalcev, saj se je tedenskega dogodka vsak dan udeležilo več tisoč ljudi. Simon je v fotografski aparat ujel različne utrinke ter se tako dodatno poglobil v to subkulturo.

Program ob odprtju razstave je bil povezan s temo fotografij. Pripravili sta ga glasbena in literarna sekcija, izvedli pa Žan, Boris, Borut in Barbara. Predsednik društva Jože Zorman je obiskovalcem predstavil avtorja in vsebino razstave, seveda pa se je zahvalil vsem, ki so jo pripravili in obogatili kulturni praznik: Jožetu Pristavcu, Birosistemom, Cirilu Hrovatinu in MKD Arterija. Spregovoril je še avtor fotografij in pojasnil, da te ne potrebujejo dodatne razlage, saj največ povedo same.

Večer se je po odprtju in ogledu razstave nadaljeval v prostorih MKD Arterija. Tudi tu je imela metal glasba glavno besedo, iz svojih glasbil pa so jo izvabljale skupine Warm Up, Fuck Logic in Sober Assault.

Razstavo Skozi objektiv in oko si lahko v Galeriji Barje ogledate do 6. marca, vsak ponedeljek in četrtek od 17.00 do 19.00. Pripravljamo pa tudi že novo prireditev, s katero bomo 22. marca 2014 počastili svetovni dan vode.

 

Simona Stražišar

Foto: Drago Videmšek

Oglejte si tudi