Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Končno pod svojo streho

Konjeniško društvo Borovnica je bilo ustanovljeno leta 2003 in spada med manjša društva v naši občini. Na ustanovnem občnem zboru je bilo navzočih 18 ljubiteljev konj iz Borovnice, danes pa društvo šteje 20 članov iz Borovnice in okolice.
Ob žegnanju konj na štefanovo smo vsako leto iskali novo lokacijo. Prvo in drugo žegnanje sta potekali za šolo, na današnjem parkirišču, pozneje pa smo prireditev preselili na novo lokacijo, pred trgovino Tuš. Z vidika varnosti sicer ta prireditveni prostor predstavlja velik izziv, ker je blizu glavne ceste. Počasi je zorela ideja o lastnem prostoru za družabne dogodke in leta 2005 smo se odločili za gradnjo kozolca toplarja. Prvi korak do novega kozolca smo naredili še isto leto, z zbiranjem lesa in finančnih sredstev. Do leta 2009 se je nabralo dovolj materiala, da smo začeli graditi. Marca 2009 se je začel izkop gradbene jame in betoniranje temeljne plošče, že oktobra pa tudi tesarska dela. Do 12. decembra je bil kozolec postavljen in prekrit z začasno kritino, ki jo je že naslednje jutro pobelil sneg. Za dokončanje strehe nam je namreč zmanjkalo finančnih sredstev. 

Cela tri leta smo zbirali sredstva za kritino, medtem pa je zasilna kritina že prenehala tesniti. Pri zbiranju sredstev za kritino sta najbolj pomagala borovniški župan Andrej Ocepek in podjetje Komunalne gradnje, d. o. o., iz Grosupljega ter še številni posamezniki in člani društva. Za postavitev kozolca in pripravo lesa za ostrešje smo potrebovali 1.600 ur prostovoljnega dela, ki so ga opravili člani društva.

Letos smo zbrali dovolj sredstev, da smo kupili še tradicionalno slovensko opeko – bobrovec, ki edina sodi na kozolec. Prekrivati smo ga začeli 22. avgusta in 3. septembra je bil že pod streho. Za samo streho smo porabili dodatnih 400 prostovoljnih delovnih ur. Vendar kozolec s tem še ni končan. Treba je opraviti še nekaj zahtevnih del; objekt je treba zaščititi pred vetrom in ga polepšati s slovenskimi motivi, značilnimi za kozolce toplarje, predvsem pa je treba izdelati dva stropa in gank, brez katerega pravega slovenskega kozolca ni.

Verjamemo, da vas bomo lahko kmalu povabili pod naš kozolec, kjer bomo organizirali društvene prireditve. Ob tej priložnosti se želim zahvaliti vsem dobrotnikom, ki so z materialom, denarjem ali dobro voljo pomagali pri gradnji. Prav tako ne želim pozabiti na prizadevne člane društva, ki so svoj čas porabili za skupno korist. Še vedno pa v svoje vrste vabimo vse ljubitelje konj, ki bi s svojim prispevkom želeli pomagati našemu društvu, da bi čim hitreje dokončali društvene prostore. Še posebno so vabljeni rokodelci, ki imajo znanje in smisel za okrasitev kozolca, ne bomo pa se branili niti denarnih prispevkov, ki jih bomo v celoti namenili za obnovo in ohranitev kulturne dediščine tega prostora.

 

Za KD Borovnica Ciril Cerk 

 

Oglejte si tudi