Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Jubilejni 10. oratorij v Borovnici

Poletje je predvsem za otroke čas brezskrbnih dni, saj imajo vse do septembra počitnice. Kako si zapolnijo čas dvomesečnih počitnic, je odvisno od interesa otrok pa tudi staršev. Tako se marsikdo od počitnikarjev udeleži tudi oratorija, ki ga v Sloveniji organizira čedalje več župnij.
Njegova zgodovina sega v čas sv. Janeza Boska, ki je živel idejo preventivnega vzgojnega sistema. Tako pa je bilo letos tudi v naši župniji. Letošnji oratorij v Borovnici je bil nekaj prav posebnega – bil je že jubilejni, deseti, nanj pa se je prijavilo rekordno število otrok – skoraj 80. Animatorji smo se na enotedenski dogodek začeli pripravljati že spomladi, ko smo v roke dobili gradiva, ki jih pripravljajo salezijanci s pomočniki. Kaj pravzaprav je oratorij in kakšno vlogo opravlja animator, najbolje pove opis s spletne strani Oratorij.net: oratorij kot vzgojno okolje ima štiri značilnosti, to so dom, šola, župnija in dvorišče; oratorijski animator pa svojo vzgojno držo živi na način asistence, njegov vzgojni odnos vključuje razumnost, vernost in ljubeznivost.
In vse to smo imeli animatorji pred očmi, ko smo se pripravljali na ta pomemben dogodek za našo župnijo. V sodelovanju z gospodom župnikom Janezom Šilarjem je 22 animatorjev pod budnim očesom naše voditeljice Sare Štempelj pripravilo teden, ki še dolgo ne bo šel v pozabo.
Vodilo oratorija je, da na privlačen način navdušuje za vrednote, veselo krščansko življenje, ustvarjalnost in poštenost v družbi. Nepogrešljive vsebine so molitev, petje, delavnice, igre in kateheze, v katerih se otrokom približa življenje po evangeliju. Letos smo se družili pod naslovom "Bog je z nami, nismo sami", katerega osrednje sporočilo je bilo zajeto iz knjige Cliva Staplesa Lewisa Zgodbe iz Narnije: Potovanje Jutranje zarje. Tako smo otrokom lahko približali nauk, da se moramo v letu vere na valovih življenja še posebej zavedati, da nas vodi Božja roka. Pa naj spregovorijo fotografije. 

Oglejte si tudi