Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dan spomina na žrtve preserskega procesa

10. marec 1942 se je tragično zarezal v marsikatero družino v naši kotlini. To je bil dan, ko je v Gramozni jami pod streli okrutnega vojnega režima ugasnilo šestnajst življenj.

Nedolžni fantje in možje iz Borovnice in okoliških krajev so bili zaradi diverzantske akcije v decembrski noči leta 1941 obtoženi napada na železniški most čez Ljubljanico pri Preserju. Devetinšestdeset aretiranih fantov in mož so odpeljali v ljubljanske zapore, jih zaprli v samice, zasliševali in nečloveško mučili.

7. marca 1942 je bila razglašena kruta, krivična, neizprosna sodba: 28 na smrt obsojenih, 12 na dosmrtno ječo, 4 na 30 let zapora, 5 na 8 let zapora, 1 na 5 let, 19 oproščenih.

Obsodba je pretresla vso slovensko javnost, še posebej pa prizadela našo dolino. Začela so se še poslednja prizadevanja za pomilostitev. Zadnji trenutek je bila dvanajstim na smrt obsojenim kazen spremenjena v dosmrtno ječo, 16 naših nedolžnih sokrajanov pa je v zgodnjem torkovem jutru za vedno omahnilo pod streli.  

 

Spominsko slovesnost s kulturnim programom bomo pripravili v torek, 10. marca 2015, ob 15.00 v Gramozni jami. Na spominsko obeležje in grobove talcev bomo položili venec in cvetje. Odhod avtobusa, ki bo stal pod stebrom borovniškega viadukta, bo ob 14.00.

 

Spomin na umrle talce počastimo v čim večjem številu!

 

Občina Borovnica

Oglejte si tudi