Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dosegli smo tretje mesto v zbiranju plastenk

Na OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica že vrsto let potekajo številne ekološke zbiralne akcije. Tako smo se z veseljem odzvali tudi na povabilo Komunalnega podjetja Vrhnika k zbiranju plastenk. Zbiralna akcija je potekala v sedmih sosednjih šolah in je bila tekmovalnega značaja. Njen namen je bil sprostiti že utečena zbiralna mesta na ekoloških otokih ter okrepiti okoljsko ozaveščenost pri šolarjih. Naša šola je med sedmimi sodelujočimi šolami dosegla odlično tretje mesto.

Akcije smo se lotili z izdelavo barvitih plakatov, ki so nato vabili k zbiranju. Razobesili smo jih po šoli, oglaševali po šolskem radiu in navduševali svoje učence v razredih. KP Vrhnika nam je dostavilo zabojnike, vreče ter stiskalnik za plastenke. Akcija je stekla. Plastenke so sprva le »kapljale« tu in tam, malo tudi okrog zabojnikov in pred šolskim vhodom, vendar so učenci sami poskrbeli za red. Po začetnem, uvajalnem obdobju so se plastenke le začele kopičiti, kmalu so gledale izpod pokrovov zbiralnikov, ob teh pa so se nabirale polne vrečke. Pred poukom so številni učenci in starši odlagali, ločevali in stiskali plastenke ter pri tem usmerjali in spodbujali drug drugega. Prava zbirateljska vnema. Prvošolci so bili pri zbiranju še posebno zavzeti. Zjutraj so plastenke zbrali v učilnici in potem nestrpno čakali trenutek, ko so jih z učiteljico lahko odnesli v zabojnik. Kakšen dogodek in pričakovanje! Nekateri učenci so prinašali plastenke od vsepovsod, zbirali so po vasi, se dogovarjali z lokali in gostišči, pobirali plastenke na raznih prireditvah … Jaka se je javil, da bo na spletni strani spremljal našo uvrstitev, in z veseljem v očeh je hitel povedati, da smo tretji, in s pogledom, zazrtim v tla, je poročal, ko smo bili le četrti ... »Kako smo lahko le četrti, če pa so plastenke skoraj zasule vhod v šolo!« se je slišalo po hodniku. »Še bolj se moramo potruditi!« je vrelo iz nas vseh, tudi učiteljev. Zjutraj si lahko opazil, kako učiteljice nekaj vlečejo in vlečejo iz svojih avtomobilov, in nazadnje privlečejo vrečo, polno plastenk, s katero hitijo proti zabojniku. Plastenke so nas tako prevzele, da smo na sprehodih z učenci gledali le še v tla in iskali plastenke …

In nato vesela razglasitev rezultatov in tretje mesto. Zbrali smo 310,8 kg prozornih in 47,75 kg barvnih plastenk ter si s tem prislužili tudi nagrado.

Zahvaljujemo se Komunalnemu podjetju Vrhnika za povabilo k sodelovanju v akciji in seveda vsem, ki ste pomagali pri zbiranju plastenk ter tako pripomogli k odlični uvrstitvi naše šole.


Mateja Praprotnik Lesjak

Oglejte si tudi