Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Daniel Horvat je novi ravnatelj borovniške šole

V letošnjem letu se je dosedanji ravnateljici Osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica Nataši Lipovšek Hrga iztekel že drugi petletni mandat, zato je bil za to delovno mesto jeseni znova objavljen javni razpis. Nanj so se poleg dosedanje ravnateljice prijavili še štirje kandidati, ki so vsi zadostovali razpisnim pogojem: 63-letni Ljubljančan Vid Gregorač, 50-letni Mariborčan Ivan Kramperšek, 43-letna Vrhničanka Nataša Grom in 52-letni Radovljičan Daniel Horvat. Svet Zavoda je nato za kandidate pripravil skupno javno predstavitev, kjer so se lahko predstavili zainteresirani javnosti oz. še pomembneje, svoje programe in vizijo vodenja borovniške osnovne šole.

O kandidatih so se zatem najprej izrekali sveta staršev in delovna kolektiva Zavoda OŠ. Svet staršev OŠ in svet staršev vrtca sta se z veliko večino izrekla za Horvata. Zanj se je s tesno večino 12-ih glasov odločil tudi vzgojiteljski zbor vrtca, 11 jih je prejela dosedanja ravnateljica, enega pa Kramperšek. Precej drugače pa se je odločil učiteljski zbor osnovne šole, ki je z 29-imi glasovi podprl dosedanjo ravnateljico, Horvatu je namenil 8 glasov, Kramperšku pa 2.

Kot zadnji se je o kandidatih izrekal občinski svet Občine Borovnica. Pred izredno sejo 8. novembra se je očitno dogajalo marsikaj, saj je na svetniške naslove s šolskega elektronskega naslova prispelo tudi anonimno pismo, ki je kritiziralo odločitev in obrazložitev sveta staršev, med svetniki pa povzročilo precej nejevolje. V krajši, dokaj soglasni razpravi je bilo izpostavljeno, da šola premalo diha s krajem, da bodo v teh kriznih časih potrebni določeni rezi tudi v proračunske postavke za šolo in vrtec, obenem pa so svetniki obžalovali, da se za mesto ravnatelja ne poteguje noben borovniški učitelj/ica. Na tajnem glasovanju, ki je sledilo, je z 11-imi glasovi od 13-ih pozitivno mnenje za kandidata za ravnatelja pridobil le Horvat. 1 glas je dobil Gregorač, 1 pa Hrga. Sklep so svetniki začinili s stavkom, češ »če se učitelji počutijo kot krapi, je čas, da jim pošljemo ščuko.«

Podprt z mnenji vseh zakonsko določenih predhodnih »mnenjedajalcev« se je 15. novembra 2012 znova sestal 11-članski Svet Zavoda Osnovne šole dr. Ivana Korošca Borovnica (sestavljajo ga 3 predstavniki lokalne skupnosti, 3 predstavniki staršev in 5 predstavnikov delovnega kolektiva) in z osmimi glasovi odločil, da za naslednjega ravnatelja osnovne šole imenuje Daniela Horvata. Preostale 3 glasove je prejela dosedanja ravnateljica Nataša Lipovšek Hrga. Potrditev odločitve sveta je sicer še vedno v rokah ministra za šolstvo, a je to bolj ali manj samo še formalnost.

52-letni univerzitetni diplomirani specialni pedagog Daniel Horvat iz Radovljice se je rodil na Ptuju in je bil v času svoje 26-letne delovne kariere vzgojitelj v Prevzgojnem domu Radeče, svetovalec mladostnikom z izrečenim vzgojnim ukrepom sodišča, vzgojitelj v VIZ Frana Milčinskega Smlednik, pooblaščenec in v.d. ravnatelja, trenutno pa je svetovalni delavec v Vrtcu Medvode. V tem času je pridobil tudi naziv predavatelja višje šole. V svoji delovni viziji je med drugim zapisal: »Prizadeval si bom graditi tak sistem, ki bo oblikoval mladega človeka s širokim znanjem, temeljnimi vzgojnimi vrednotami, globalnim pogledom na svet, pa vendar s kančkom zavedanja svojih korenin.«

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi