Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Pravljični zaklad pod zabočevsko cerkvijo

Borovniška pisateljica Marjeta Debevec se s svojo novo knjižico, ki je luč sveta ugledala sredi septembra, podaja v svet prepovedane ljubezni med Friderikom Celjskim in Veroniko Deseniško. Zgodba poteka v idilični vasici Zabočevo, kjer naj bi se skrival tudi starodavni zaklad pravljičnih razsežnosti.
A preden nabrusite krampe in lopate, potegnete na plano detektorje kovin in se lotite okolice cerkvice v Zabočevu, vedite, da se skrivnostni zaklad po mnenju naše pisateljice Marjete skriva drugod, povsem na očeh: "Gre za skrivnost, ali so tu svojčas bivali kartuzijani in od tod nadzorovali gradnjo bistriške kartuzije. Vinogradniške police, ki so ostale med Niževcem in Zabočevom, so eden od njihovih najvidnejših ostankov, kar pomeni, da je bila prisotnost kartuzijanske dejavnosti v teh koncih močna. Potem je tu še starodavna cerkev sv. Janeza Krstnika. Zapustili so nam bogato kulturno dediščino."

Knjižico z naslovom Zaklad na Borovi ravnici je izdalo in založilo Kulturno društvo Borovnica, javnosti pa jo je predstavilo 15. septembra s kratko gledališko igro. Novela nas nagovori z zgodovinskimi zrni resnice o bistriških kartuzijanih, skrbno ovitimi v mladinsko pustolovsko zgodbo, v kateri se trije najstniki ob skrivnostni najdbi v obzidju zabočevske cerkve naenkrat znajdejo v tragični ljubezenski povesti o Frideriku Celjskem in Veroniki Deseniški. "Friderik je pred besom svojega očeta, celjskega grofa Hermana II., v Benetkah iskal zavetje zase in za svojo ženo. Benečani so ga zavrnili, ker je bil Herman podpornik oglejskega patriarha, tedaj še pod oblastjo Benetk. Ostal je praznih rok. Medtem naj bi se Veronika skrivala v kartuziji Jurklošter. Vemo še, da sta leta 1426 bistriški kartuziji darovala mašni plašč, nekaj denarja in kelih. Tako da so se poznali. Od tu naprej pa je podlaga zgodbi moja domišljija. Ker so Friderika v Benetkah zavrnili in ker je šlo tu za silno ljubezen, Zabočevo pa tudi pod kartuzijo Bistra, sem si zamislila, da mu je morda eden od prijateljev kartuzijanov pripravil posest v Zabočevu, kjer bi se par lahko skril pred jezo Hermana II. Kdo na svetu je pa v 14. stoletju vedel za neko Zabočevo? In tu ju tedaj, vsaj jaz sem prepričana, zagotovo ne bi našli. No, v moji zgodbi trije najstniki med košnjo v obzidju cerkve odkrijejo skrinjico, ki odpre vrata duhovom starega sveta in pomeša preteklo s sedanjim. Friderik spozna, da mu Veronika ni zamerila, ker je ni pravi čas rešil – bila je umorjena, medtem ko je on iskal pomoč … Preostalo je treba pa prebrati," skrivnostno zaključuje Marjeta Debevec. Kako se zgodba konča, kaj je res o zabočevskem zakladu in kaj ne, boste morali ugotoviti sami – z nakupom najnovejše knjižne pridobitve naše doline, ki se prodaja v Trgovini Kocka za borih 5 evrov.

 

Damjan Debevec

 

ZAHVALA

V imenu Kulturnega društva Borovnica se zahvaljujem:

– nastopajočim za lepo predstavitev pod vodstvom scenaristke in režiserke prireditve, ki jo je nadgradila in oplemenitila odlično izbrana glasba glasbenikov;

– oblikovalki knjižice (postavitev, naslovnica) in lektorici, ki sta pripomogli k ustvarjanju čara novele Marjete Debevec, da je zaživela – v nas.

Spoštovani, hvala, ker ste imeli pogum in ste si v nedeljo, 15. septembra, popoldne vzeli čas ter ga preživeli v naši družbi. Hvala vsem in vsakemu posebej.

Milena Škulj

Oglejte si tudi