Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

V rekordnem številu v Dolino Glinščice

Planinsko društvo Borovnica je na sončno nedeljo sredi marca organiziralo planinski izlet v kanjonsko Dolino Glinščice. Obetavna lokacija v zamejstvu, tik za slovensko-italijansko mejo, in lepa vremenska napoved sta bili očitno zmagovalna kombinacija – pohoda se nas je udeležilo kar 37 planincev in planink.

To je tudi rekord za redne mesečne planinske izlete, ki jih v zadnjih dveh letih vodijo izkušeni planinski vodniki Planinskega društva Borovnica, Primož in Tatjana Pečlin ter Kristina Suhadolnik, ter obenem lep obet za prihodnost.

Po zboru na parkirišču pred železniško postajo smo se z osebnimi avtomobili odpravili proti Trstu, natančneje proti kraju Boljunec nad Trstom. Tu smo pustili avtomobile in se po dobro označenih in vzdrževanih stezah odpravili v naravni rezervat Dolina Glinščice. Najprej so nas na poti pozdravili ostanki nekdanjega starorimskega vodovoda ter planinski dom Premuda. Pri tem velja omeniti, da je Dolina Glinščice tudi priljubljen mali plezalski raj, v katerem že od leta 1929 deluje tudi plezalska šola, ki jo je ustanovil sloviti italijanski plezalec Emilio Comici.

Naslednji pomembnejši točki sta bili v srednjem veku zgrajena božjepotna cerkev sv. Marije na Pečah, ki se nahaja sredi strmega pobočja nad Glinščico, ter – za tiste bolj pogumne in izkušene – še razgledni vrh nad njo. Od cerkve smo se odpravili naprej proti majhni vasici Botač, pri čemer smo si lahko med potjo dobro ogledali 38 metrov visoki slap Supet. Ta velja tudi za nekakšen podnebni mejnik – v dolini nad njim je podnebje celinsko-predalpsko, v dolini pod slapom pa vlada že sredozemsko podnebje. Kmalu za slapom se nahaja vasica Botač, ki leži tako rekoč na slovensko-italijanski meji, ob sotočju Glinščice in Grižnika, in ki pohodnike pozdravi z miniaturno restavracijo.

Iz Botača je sledil razmeroma strm vzpon proti trasi nekdanje železniške proge, ki je nekoč povezovala Trst z istrskim zaledjem. Ukinjena je bila leta 1958, danes pa je priljubljena med kolesarji, tekači in planinci, saj ponuja izjemen pogled na Dolino Glinščice in naprej proti Trstu ter Tržaškemu zalivu, ohranjeni so tudi nekdanji železniški predori. Po tej progi smo se odpravili nazaj proti Boljuncu in našemu izhodišču. Sledila je le še vožnja domov s pogovori o novih planinskih ciljih v spomladanskih mesecih.

Več fotografij na http://arehar.wordpress.com/2014/03/16/v-rekordnem-stevilu-v-dolino-glinscice/

Oglejte si tudi