Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

V daljavi smo zatipali morje

Malce naveličani zime smo planinci iz PD Borovnica marca obiskali pogorje Čavna. Naš cilj je bil razgledni, 1237 metrov visoki Kucelj, ki se nahaja na južnem robu obsežnega Trnovskega gozda tik nad Vipavsko dolino. Z običajnega zbornega mesta smo se z avtomobili po ovinkasti cesti odpeljali do Stare pošte na Hrušici. Tu smo imeli krajši postanek, za kar so bili naši želodčki zelo hvaležni.

Skozi Col smo nadaljevali do Predmeje. Zaradi obsežnega konvoja smo zasedli vsa prosta parkirna mesta. V krogu je sledil še uradni pozdrav in nato tehnična pojasnila glede poti. V koloni 37 pohodnikov in zveste štirinožne spremljevalke Nale smo se podali našemu cilju naproti. Pot nas je vodila skozi prostrani, s kamenjem posejani gozd z zanimivo rastočimi drevesi. Na osojnih straneh so nas na strmejših predelih počakale še večje zaplate snega. Po dobri uri in pol smo se pogreli in okrepčali v koči na Čavnu.

Mlajši otroci, željni igre, so s starši in vodnico zavzeli travnik pred kočo. Ostali pa smo se povzpeli še na razgledni Kucelj. Za trud smo bili poplačani z lepim razgledom na Vipavsko dolino, prostranstvo Trnovskega gozda, izstopal je Nanos s svojo značilno obliko, na primorski strani smo lahko s pogledom zatipali morje. Pogrešali smo le bujno cvetočo preprogo, saj se je tu zima kar dolgo obdržala in sonce še ni imelo dovolj moči, da bi prebudilo vse pisane cvetlice iz zimskega spanja. V svoje dnevnike smo dodali žig vrha, pospravili zadnje priboljške iz nahrbtnikov ter jo mahnili proti koči. Po krajšem postanku smo se »oddričali« v dolino, kjer nas je že čakala preostala razigrana skupina. Izmenjali smo si vtise in doživetja ter se dobre volje odpeljali proti domu.

V aprilu pa spet novim dogodivščinam naproti.

 

Za PD Borovnica

Tatjana Pečlin

Oglejte si tudi