Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Prvo planinsko orientacijsko tekmovanje

Domače planinsko društvo je 14. aprila v Brezovici pri Borovnici in v hribovitem zaledju izvedlo prvo planinsko orientacijsko tekmovanje v borovniški zgodovini. Okrog 50 tekmovalcev iz treh društev se je pomerilo v sedmih kategorijah, pri čemer so v treh zmago odnesli domačini.
Prvič v skoraj 40 letih delovanja Planinskega društva Borovnica je to zbralo pogum (in predvsem ekipo) ter v svoji regijski, dolenjsko-gorenjski ligi planinskih orientacijskih tekmovanj (POT) nastopilo v organizacijski vlogi. No, sicer je šele letos začelo sodelovati tudi v sami ligi, kar pa dogodku nikakor ne jemlje teže. Organizacijo te, po vrsti zadnje ligaške tekme v sezoni 2012/2013 je izpeljala ekipa v sestavi: Primož in Tatjana Pečlin, Kristina Suhadolnik, Aljoša in Marija Rehar ter Mateja Gregorka. Neprecenljivo podporo pa so imeli še v Prostovoljnem gasilskem društvu Brezovica pri Borovnici ter Turističnem društvu Borovnica. Ekipe, bilo jih je štirinajst iz treh različnih društev (poleg borovniškega še iz Domžal in Ljubljane - Matice), so imele start in cilj pri gasilskem domu v Brezovici. Tekmovalci so se preizkusili tako v teoretičnem (poznavanje planinskih tematik: rastlinje, živalstvo, geografija, zgodovina, prva pomoč …) kot praktičnem znanju, z iskanjem točk, ki so bile vrisane na predloženi tekmovalni karti. Pri tem ekipe ne vedo, kje jih čaka kontrolor, ki lahko od njih zahteva izpolnitev dodatnih nalog, kot je prepoznavanje cvetja, vezanje vozlov ipd. Kako je videti takšna "živa točka", nam je zaupala Kristina Suhadolnik: "Vse ekipe so imele isto nalogo: da po sliki prepoznajo tri planinske cvetlice. Vsaki ekipi posebej sva razložili pravila, ki so naslednja: lahko se odločite, da ne odgovarjate; v tem primeru dobite 0 točk. Če se odločite, da boste odgovarjali, pa ne prepoznate vseh treh cvetlic, dobite –5 točk. Če pa prepoznate vse tri cvetlice, dobite 20 točk. Ekipe so se odzivale na različne načine. Sodelovala je neka družina in so rekli, da bodo odgovarjali. Ko so videli cvetlice, so hitro ugotovili, da ne poznajo nobene, in odhiteli dalje. Drugi družini je uspelo. Oči in mami sta prepoznala dve cvetlici, za tretjo nista vedela. Obrnila sta se na sina drugošolca: 'Daj, to pa ti povej.' Fant je prav možato stal pred sliko, gledal in razmišljal in kar naenkrat izstrelil: 'Čeveljc.' Vsi smo bili presenečeni in navdušeni hkrati. Odgovor je bil pravilen!"

Dolžine tras, ki so jih morale ekipe premeriti, so se razlikovale od kategorije do kategorije. Najdaljšo in najzahtevnejšo traso, ki pripada starostni skupini med 19. in 39. letom, so organizatorji speljali čez Železnik in Goričico na Pristavo in Laškarjev grič, s spustom na Dražico, mimo Niževca na rob Planine, pa z vzponom do Župence in nazaj mimo Zabočeva ter preko Brc do Brezovice.

Borovničani so, kot že rečeno, povedli v kategoriji B (zadnja triada OŠ) in osvojili tudi četrto mesto, zmagali so še v kategoriji C (srednja šola), v družinski kategoriji F pa so zasedli prvo in drugo mesto, s čimer so si v skupnem seštevku lige Borovničani zagotovili udeležbo na državnem planinskem orientacijskem tekmovanju.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi