Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Pri Ostrovrharjevi utrdbi

Začetek novembra si bomo zapomnili po močnem deževju ter posledično obsežnih poplavah. Borovniški planinci pa se ga bomo spominjali še po sobotnem izletu 15. novembra.

Sivo, čemerno jutro nam ni pokvarilo razpoloženja – to so dokazovali nasmejani obrazi na borovniški železniški postaji. Z zbornega mesta smo se ob 8. uri odpeljali v Zalog pri Ljubljani. Za tokratni cilj smo si izbrali Kašeljski grič oziroma njegov najvišji vrh Debni vrh, z nadmorsko višino 530 metrov. Manjše pogorje se razprostira med dolino Besnice ter spodnjim tokom reke Ljubljanice. V bližini je posebnost, vredna ogleda, sotočje treh rek – Ljubljanice, Save in Kamniške Bistrice. Kašeljski grič je prepreden s številnimi potmi, med katerimi izstopa označena krožna pot, imenovana Ostrovrharjeva pot. Delček te poti smo prehodili tudi mi.

Parkirali smo na manjšem parkirišču, ki je urejeno nedaleč stran od mosta čez Ljubljanico ob železniški progi. V krogu smo se pozdravili in razkrili načrt našega pohoda: osvojitev vrha, ogled ruševin Starega gradu ter obisk kamnoloma mlinskih kamnov. V koloni, ki so jo vodili mlajši otroci z vodnikom, smo zagrizli v sprva strmo pobočje, prepredeno s koreninami. Na zravnanem delu na razpotju pa smo nadaljevali po označeni Ostrovrharjevi poti. Zložno smo se vzpenjali do sedelca, kjer stojita informacijska tabla in mlinski kamen. Otrokom je bil predstavljen narisani zemljevid poteka naše poti. Navdušeni so bili nad ogledom ruševin gradu, kjer so gospodovali hrabri vitezi Ostrovrharji. Do kamnoloma mlinskih kamnov, znanega že v 16. stoletju, smo se morali spustiti po strmem pobočju. Po toliko stoletjih so še danes lepo vidne krožne sledi sekanja. V skali pa je ostal še en nedokončan mlinski kamen, kakor da bi ga mojstri nalašč pustili za bodoče rodove, da dokončajo njihovo delo. Malo smo se okrepčali, si za spomin potisnili v žep kakšen kamenček ter se po isti poti vrnili na sedelce. Od tu nas je čakal le še polurni vzpon na Debni vrh. Po zasluženi malici smo se z otroki povzpeli še na leseni razgledni stolp, ki pa tokrat ni ponujal običajnih razgledov. Zadovoljni, da je vreme zdržalo, smo se do izhodišča vračali po grebenski poti.

 

Za PD Borovnica Tatjana Pečlin

Oglejte si tudi