Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Grajski na obisku pri Tonji

Ženski pevski zbor Tonja je za lep uvod v poletje sredi junija priredil letni koncert. Pevke so se sprehodile skozi glasbeni repertoar slovenskih pokrajin, za trenutek pokukale v Dalmacijo in vse skupaj začinile z izbranimi angleškimi in slovenskimi popularnimi popevkami. V gosteh pa so se tokrat mudili Grajski, oktet namreč. Da so grajski, je pravzaprav samoumevno, saj je njihov umetniški vodja kratkomalo graščak. A začnimo na začetku.
Leta 2004 so se fantje iz Vrhpolj in okolice pod mentorstvom Mira Capudra naučili nekaj oktetovskih pesmi in jih nato vztrajno prepevali na podoknicah dekletom po Moravški dolini in tudi širše. Temu primerno so si izbrali tudi ime: Vandrovčki. Zaradi dobrega odziva poslušalcev in želje članov po izboljšanju zvoka okteta je dozorela misel, da bi zgodbo nadaljevali. V letu 2006 so zato spremenili ime v Grajski oktet ter ustanovili kulturno društvo. Vodenje okteta je prevzel
Peter Pirnat, lastnik gradu Tuštanj v Moravški dolini, kjer imajo redne vaje. Člani okteta vsako leto pripravijo koncert v atriju gradu Tuštanj, v zadnjih letih pa redno organizirajo tudi večer dalmatinske glasbe ter različne kulturne projekte (npr. koncert Slakovih pesmi, organizacija srečanja oktetov Dolenjske, Posavja in Bele Krajine …). Redno prirejajo tudi koncert božičnih pesmi v domači cerkvi, s katerim obiskovalcem popestrijo božični dan. Leta 2011 so izdali svojo prvo zgoščenko, na kateri lahko slišite številne priljubljene slovenske ljubezenske, domovinske in vinske pesmi ter tudi nekaj znanih ruskih skladb. Oktet nastopa na številnih prireditvah, osebnih jubilejih in gostovanjih, prav tako pa se udeležujejo pevskih revij ter srečanj oktetov in malih pevskih skupin. Člane okteta združujeta prijateljstvo in pozitivna energija, ki jo z veseljem delijo tudi med poslušalce, so še zapisali v svoji predstavitvi. Nič čudnega torej, da so se tako dobro ujeli z našimi Tonjami, ki bi jim zlahka pripisal domala vsak stavek iz laskajočega opisa naših gostov … le Tuštanj bi morali prestaviti v Bistro.
Pričujoči glasbeni večer je bil kot vsak drugi nepozaben, toliko bolj, ker naj bi pevke tokrat še zadnjič nastopile pod taktirko zborovodje
Jake Jerine. V družbi katerega zborovodje ali morebiti zborovodkinje jih bomo videli v času božično-novoletnih koncertov, pa se puščamo presenetiti.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi