Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Aprilski prvomajski prazniki

Kratek delovni teden med 27. aprilom, dnevom upora proti okupatorju, in prvomajskimi prazniki je zaznamovalo pregovorno muhasto aprilsko vreme. Organizatorjem številnih kresovanj so črni oblaki na zadnji aprilski večer pošteno posivili lase, saj do zadnjega trenutka niso vedeli, ali bodo kresovi ob takem vremenu sploh zagoreli. Pa vendarle – kot zvezde na nebu so se začeli prižigati kresovi na vseh koncih borovniške doline. A ognja ni bilo treba nadzorovati, saj je noč prinesla pošteno pošiljko dežja, ki ni ponehal vse do jutra.

Organizatorji prvomajskega srečanja na Župenci iz vrst Turističnega društva Borovnica so prav zaskrbljeno pogledovali v nebo in ob tem razmišljali, kam vse bodo razvozili velike količine nakuhanega pasulja. A tradicija je žilava reč, ki je nekaj godrnjavih oblakov še zdaleč ne zmore skaliti, kar so že čez nekaj ur dokazale številne skupine borovniških pohodnikov, ki so se proti poldnevu spremenile v skorajda neprekinjen tok, ki je po številnih poteh pritekal na jaso Župenco. Obiskovalci iz Logatca so se zavoljo tega pohvalili, da sploh niso potrebovali smerokazov do prireditvenega prostora. Po grobi oceni organizatorja je slabim obetom navkljub letošnjo prireditev obiskalo skoraj tristo ljudi. Predsednica TD Nadja Debevec se je ob tej priložnosti zahvalila »v prvi vrsti vsem našim članom – zakon ste!, zatem pa še Prostovoljnemu gasilskemu društvu Brezovica pri Borovnici in O ZVVS Vrhnika-Borovnica, ki nam, prvi s klopmi in mizami ter drugi z vojaško kuhinjo, vsako leto nesebično priskočijo na pomoč. Zahvala gre tudi obiskovalcem, zaradi katerih srečanje na Župenci ostaja del naše tradicije.«

Nič kaj lepi vremenski obeti niso spremljali niti srečanja na Malem Srebotniku prihodnji dan. A na srečo so se tudi to pot vremenoslovci pošteno ušteli in proslave Društva ZB za vrednote NOB Borovnica ob obletnici ustanovitve »Faškarske« čete se je navsezadnje udeležilo čez sedemdeset občanov in gostov.

 

Damjan Debevec, Foto: DD

Oglejte si tudi