Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Žive meje, ograje, škarpe ...

V Občini Borovnica je ob občinskih cestah v območju varovalnega pasu veliko ograj, živih mej, dreves, grmovij, škarp, nadstreškov in drugih ovir, ki zmanjšujejo in ovirajo preglednost cest, kar je še posebej moteče v križiščih in ovinkih. Da bi skupaj zagotovili boljšo preglednost cest in s tem varnost, je treba spoštovati določene predpise, ki so zajeti v Odloku o občinskih cestah (UL RS, št. 95/1999) in Zakonu o cestah (ZCes-1, UL RS, št. 109/2010). 

Občinske ceste v Občini Borovnica se skladno z odlokom delijo na lokalne ceste, javne poti in javne poti za kolesarje. Skladno z omenjenim odlokom je v 31. členu določen varovalni pas, v katerem je raba prostora omejena, prav tako v 97. členu ZCes-1. Varovalni pas je po tem členu območje, ki se ga meri od zunanjega roba cestnega sveta in je na vsako stran občinske ceste širok pri lokalnih cestah 6, pri javnih poteh 4 in pri javnih poteh za kolesarje 2 metra. V varovalnem pasu so gradnja in rekonstrukcija gradbenih objektov ter postavljanje kakršnih koli drugih objektov in naprav dovoljeni le s soglasjem pristojnega občinskega upravnega organa za ceste. To pomeni, da je brez soglasja v varovalnem pasu prepovedano postavljati ograje, saditi živo mejo, trto, drevje ali druge visoke nasade, graditi škarpe, nadstreške, objekte itd., ki bistveno vplivajo na poslabšanje preglednosti. Varovalni pas služi kot prostor ob cesti, kjer se na primer lahko postavi prometna signalizacija, kjer lahko potekajo vodi komunalne infrastrukture, kamor se lahko razširi cesta v prihodnosti in vzdrževalec cest v zimskem času pri pluženju odrine sneg itd.

Prav tako je v 45. členu odloka določeno, kaj je prepovedano. Največkrat kršitve beležimo na področjih odvajanja vode, odplak in drugih tekočin, puščanja snega ali ledu, ki pade ali zdrsne na cesto, oviranja odtekanja vode s ceste, vlačenja hlodov, vej, skal in podobnih predmetov po cesti, plugov, bran in drugega kmetijskega orodja ter drugih delov tovora. Zavedati se moramo, da lahko vsak posameznik oziroma prebivalec vpliva in zagotovi večjo varnost vseh udeležencev v cestnem in obcestnem prometu, če spoštuje določila, ki vplivajo na preglednost cest. Prav tako se je treba zavedati, da je za vsak poseg v varovalni pas občinske ceste potrebno soglasje občinskega upravnega organa za ceste. Za pridobitev soglasja je treba upravnemu organu dostaviti izpolnjen obrazec za soglasje za poseg v varovalni pas občinskih cest in javnih poti, ki je objavljen na spletni strani občine in na podlagi katerega upravni organ sproži postopek preučitve dejavnikov, ki vplivajo na varnost, in odloči o izdaji soglasja.

Vlagatelji za poseg v varovalni pas velikokrat v nadaljevanju potrebujejo še dovoljenje za delno zaporo ceste. Dela, kot so prekopi za komunalne priključke, robnike, oporne zidove, obnovo strehe, obnovo fasade in podobno, namreč največkrat potekajo v neposredni bližini cest. Za zaporo je potrebna vloga. Ta je lahko vložena istočasno z vlogo za poseg v varovalni pas javne ceste. Treba je posredovati podatke (tudi skico) o obsegu zapore in predvidenem terminu.

Prosimo, da v teh pomladnih mesecih, ko rastlinje bujno raste, občani še posebej poskrbijo za svoje žive meje in drevesa ob cestah tako, da jih redno obrezujejo. Občina pa bo junija skupaj z inšpektoratom pristopila k večjemu nadzoru nad dogajanjem ob cestah z namenom zaščite javnega interesa. 

 

Oglejte si tudi