Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

V tretje gre rado

Borovnica ima novega župana. Dosedanjemu, trikratnemu županu Andreju Ocepku volivci 19. oktobra niso naklonili četrtega mandata. Prihodnja štiri leta nam bo načeloval 59-letni Bojan Čebela, po izobrazbi elektrotehnik, oče štirih otrok, podjetnik in trikrat tudi občinski svetnik.
Že prvi krog županskih volitev, 5. oktobra, se dosedanjemu županu Andreju Ocepku, ki se je potegoval za četrti mandat na čelu občine, ni izšel povsem po načrtih. Če je pred štirimi leti v drugi krog vstopal kot absolutni favorit, s 23-odstotno prednostjo in še enkrat večjim številom glasov kot najbližji zasledovalec, tudi takrat Bojan Čebela, je bila tokrat razlika bistveno manjša, zgolj osemodstotna. V drugem krogu »reprize volitev 2010« sta kandidata ubrala povsem različni taktiki. Medtem ko je Ocepek še naprej pridno zboroval po celotni občini, so aktivisti Čebele prisegali na kampanjo od ust do ust. V prvem krogu izpadli kandidat Igor Cotman je javno podprl Čebelo, Edvard Bešlagič pa se je pojavil kot govornik na Ocepkovem zborovanju, a njuni stranki uradno nista podprli ne enega ne drugega. Tik pred volilnim molkom je sicer priletela podpora SMC-ja Ocepku, a iz ljubljanskih logov in mimo lokalnih predstavnikov stranke. Tudi sicer kvalitetno soočenje kandidatov na Bregu ni dalo jasnega favorita, je pa zato po drugi strani ravno na teh koncih, še bolj pa na Dolu in Lazih naraščal bes občanov zavoljo obetajočega se »oderuškega« prispevka za priključek na kanalizacijo. Predsednik vaškega odbora Igor Trček je vaščanom dvakrat raznosil dopise, da lahko spremembo višine prispevka dosežejo le z odločno spremembo oblasti. Ko so se 19. oktobra zaprla volišča in preštele vse glasovnice, je postalo jasno, da sta si skoraj dve tretjini občanov ne glede na javno podporo prvih, drugih ali tretjih želeli zgolj korenitih sprememb. Na volišča se je odpravilo 51,7 % volivcev in volivk, tri odstotke več kot pred štirimi leti in odstotek manj kot v prvem krogu. Zmagal je Bojan Čebela, in sicer z velikim naskokom, skorajda ustavno večino – 63,1 % (1119 glasov). Protikandidatu Andreju Ocepku je v dveh tednih kampanje uspelo prepričati zgolj 18 dodatnih podpornikov. Prejel je 654 oz. 36,9 % glasov. Poražen je bil povsod, izrazito pa na volišču Dol-Laze, ki je z razliko 253 (75,1 %) proti 86 odločno nagnilo tehtnico v prid Čebeli.

In kdo je Bojan Čebela? Na tokratne volitve se je podal kot neodvisni kandidat pod geslom »Podjetno in pošteno«, a v lokalni politiki je vendarle že lep čas. V svetniških klopeh je presedel kar 12 let, od 1994 do 2002 ter od 2006 do 2010, in sicer kot svetnik Liberalne demokracije Slovenije, katere lokalnemu odboru je svojčas tudi predsedoval. Za županski stolček se je tokrat potegoval že tretjič zapored. Prvič s podporo LDS leta 2006 in drugič s podporo LDS, SDS in SLS leta 2010. Bolj ali manj je poznan tudi kot uspešen podjetnik, ki se s svojim birotehničnim podjetjem preživlja že več kot 30 let in kot aktiven član HUD Karel Barjanski. Je ponosni oče štirih deklet. Pred leti pa je o sebi zapisal: »Življenje mi poleg družine in ostalih obveznosti zapolnjujejo tudi hobiji. Veliko jih je, najljubši pa so mi tisti, ki so povezani z naravo, predvsem morjem, navtiko, ribolovom in hortikulturo.«

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi