Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Svetniki so »zminirali« županov proračun

Svetniki SD, NSi in Desusa so na četrti redni seji zavrnili predlog prvega dveletnega proračuna v zgodovini Občine Borovnica. V javno obravnavo pa je romal Odlok o komunalnem opremljanju, ki že od lani buri duhove.

Poslovnik enkrat tako, drugič drugače

Pred preteklo, že četrto redno sejo so se svetniki in svetnice sestali na izredni seji, kjer pa so zgolj potrdili začasno financiranje občine po četrtinah, glede na realizacijo v istem obdobju preteklega leta, ki seveda izključuje kakršnekoli investicije. Spremenili so še Občinski prostorski načrt, kar je bila ponovno zgolj s strani MORS zahtevana formalnost, saj slikovno gradivo ni bilo usklajeno s tekstualnim, kar se tiče območja za potrebe obrambe v dolini Podstrmca. Med drugim so v tem času zasedali tudi nekateri odbori, od katerih je bila verjetno še najbolj zanimiva ustanovna seja Statutarno-pravne komisije, kjer se je nadaljeval spor glede imenovanja članov Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI). Svetnici NSi, Marija Čepon in Jelka Kos, namreč menita, da je bila ta imenovana v nasprotju s statutom občine in poslovnikom občinskega sveta, saj da bi morali kandidate izbirati na sami konstitutivni seji izmed članov novoizvoljenega sveta, sejo pa bi moral po potrditvi mandata voditi novoizvoljeni župan. Natanko tako je namreč potekal postopek leta 2010. Statutarno-pravna komisija pa je nasprotno zavzela stališče, da je bil edini pravilen način, ko se je že predhodno lista kandidatov za KMVVI oblikovala iz predlogov političnih strank in je sejo vodil najstarejši svetnik. V njej sicer sedita kar dva člana (Siniša Pezelj, Matjaž Ocepek) iz, po mnenju NSi, sporne KMVVI, tretja članica pa je pravnica Bojana Mazi, ki je prisostvovala tudi konstitutivni seji sveta pred štirimi leti in tedaj ni opozorila na nikakršne kršitve statuta ali poslovnika.

 

Do 30 % nižji komunalni prispevek

Na četrti redni seji, 16. aprila, so svetniki in svetnice na mizo dobili zajeten sveženj gradiva, ki pa ga je večinoma sestavljal deloma dopolnjeni predlog Proračuna za leti 2015 in 2016. Najprej so se sicer posvetili novemu Odloku o programu komunalnega opremljanja za obstoječo komunalno opremo in merilih za odmero komunalnega prispevka, ki naj bi zamenjal starega, ki že od lani močno buri duhove. Po novem naj bi bil komunalni prispevek za gospodinjstva nižji od 24 do 30 %, na račun ukinitve različnih območij obračunavanja in natančnega upoštevanja sredstev, pridobljenih iz drugih virov. Skratka, novo čistilno napravo naj bi v določeni meri plačali tudi tisti, ki so nanjo že priključeni. Odlok je šel v 30-dnevno javno obravnavo. Brez pripomb pa je bil potrjen novi Pravilnik o dodeljevanju enkratne denarne pomoči. Podporo je doživel tudi predlog porabe presežka prihodkov nad odhodki borovniške šole in vrtca v višini dobrih 75 tisočakov, ki izhaja iz naslova varčevanja pri materialnih stroških, manj izplačanih plač in stroškov v letih 2013–2014. Zavod bo 50 tisočakov porabil za obnovo stranišč v šoli, nabavo literature za knjižnico, posodobitev računalniške opreme, vzpostavitev videonadzora nad zadnjim vhodom, obnovo igralnic in nakup igral za enoto na Bregu ter drugo, slabih 25 tisočakov pa ostane nerazporejenih. Ker je prejšnji zastopnik občine v svetu Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Gregor Lipovšek odstopil s funkcije, so se svetniki na seji odločali o tem, kdo ga bo zamenjal. KMVVI je predlagala tajno glasovanje o treh kandidatih: Matjažu Ocepku (predlog SD), Bojanu Kovačeviću (predlog SMC) in Antonu Palčiču (predlog SDS, NSi, Desusa), a se je svet nato na predlog župana Bojana Čebele odločil za javno glasovanje. Župan je zatem vsem trem kandidatom ponudil možnost predstavitve, ki jo je svetnik Ocepek izkoristil za obračun s Palčičevo kandidaturo, slednji pa mu ni ostal dolžan. Strasti je nato umirjal župan, dokončno pa glasovanje, ki je Palčiču že v prvem krogu prineslo večino, osem glasov podpore.

Med pobudami in vprašanji svetnikov so se znašli tako predlogi o prevetritvi odpiralnega/zapiralnega časa vrtca, pa kaznovanju nevestnih lastnikov psov, kot tudi želje po nogometnem igrišču na bivši deponiji na Dolu, odpravljanju prahu na »Brežanki«, ureditvi nevarnih odsekov ceste na Laze, dodatni označitvi hitrostnih ovir, umirjanju prometa na Gradišnikovi ulici ter nasprotovanja prodaji občinskih zemljišč – »kraljivcev«.

 

Brez amandmajev, a proti proračunu

Glavna točka dneva je bil, jasno, predlog občinskega proračuna, prvič za dve leti. V času javne razprave je doživel kar nekaj sprememb. 60.000 EUR naj bi padlo ob kandidaturi sanacije Stare pošte na evropskih razpisih, pa po 16.000 letno za novi projekt »ustvarjalnih otroških igral«, več si občina obeta od prodaje zemljišč, povečali naj bi se tudi transferji s strani države in iz naslova kazni MIRED. Dodatni odhodki pa se obetajo iz naslova nove ekološke tržnice, višjih socialnih transferjev (Rdeči križ, Karitas), transferjev za šolo in vrtec, višjih izdatkov za plačo župana, ograje igrišča v Bistri, ureditve križišča pri spomeniku na Dolu in drugega. Na končni predlog proračuna so sicer podali amandmaje zgolj župan in svetniška skupina Socialnih demokratov. Tako so svetniki soglasno sprejeli znižanje stroškov zimske službe za 11.000 EUR ter dali občini možnost, da se likvidnostno zadolžuje do višine 5 % realiziranega proračuna. Izčrpna razprava glede dodatne zaposlitve višjega svetovalca za razvojne projekte se je končala z večinskim konsenzom, da tega zaposlijo za preizkusno dobo enega leta, neplačilo računov za tri številke Našega časopisa iz leta 2011 je zagovarjala zgolj SD, prav tako je bil v prepričevanju o smiselnosti nakupa Košutovega vrta za 40.000 EUR uspešnejši župan in za to požel večinsko podporo. Prav zato je bil toliko bolj nepričakovan izid glasovanja o proračunu kot celoti, kjer so zanj glasovali svetniki SMC, SDS in SLS (6 glasov), proti pa so nastopili SD, NSi ter Desus (6 glasov). Proračun je s tem padel, izvedba občinskih investicij in uresničevanje društvenih programov pa sta se pomaknila v negotovo prihodnost. Svetniki so sicer nazadnje zrušili predlog občinskega proračuna maja 2009.

 

Damjan Debevec, foto: DD

Oglejte si tudi