Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Spoštovane občanke in spoštovani občani!

Pred nami sta še slabi dve leti mandata občinskega sveta. Če pogledamo pod črto, kaj se je dogajalo, kaj smo dobili in kam hitimo, človek kar malce zaskrbljeno pogleda v prihodnost. Glede na to da se radi primerjamo z ostalimi občinami in se v ostalih občinah okoli nas kar veliko investira v projekte, se človeku poraja vprašanje, zakaj se pri nas tako malo, če sploh kaj, dogaja.
Glede na kazalnike je Občina Borovnica vsaj povprečna, če ne ena bolj bogatih občin [1]. Če tega ni znala izkoristiti prejšnja oblast, se nova zdi še malo bolj izgubljena. Kljub temu da imamo novega sodelavca, katerega primarna naloga je priprava projektov, in novega podžupana iz vrst SD, ki naj bi pomagal pri izvedbi nekaterih zahtevnejših občinskih projektov (Naš časopis, št. 440), se na izvedbeni strani dogaja bolj malo ali sploh nič. Tako je v proračunu iz leta 2016 ostalo približno 500.000 evrov neporabljenih naložbenih sredstev, s čimer se ponavlja stara zgodba iz časa županovanja g. Ocepka, ko ne realizirajo predvidenih projektov. Da je mera polna, se v proračunu za leto 2017 večina projektov umika oz. prestavlja za leto ali dve. Iz proračuna je razvidno, da se ne bomo prijavili niti na en EU-projekt (www.eu-skladi.si) oz. ostajajo aktualna le manjša financiranja, pri katerih glavni nosilec oz. pripravljavec projekta ni občina.
Vendar pa občina ne stoji križem rok – celovito so se lotili sprememb NUSZ in želijo zavestno, protizakonito ter nepravilno obračunavati kvadraturo. Namesto fundusa stavbe so pri informativnih izračunih uporabili neto tlorisno površino vseh nadstropij. Poleg tega občina od leta 2007 nekaterim občanom zaračunava davek za nepozidano zemljišče, ki po zakonu ne sme biti predmet obdavčitve, če ni komunalno opremljeno (op. občina je že pravnomočno izgubila tak primer)! Dodatno se bo za približno 50 % podražila tudi povprečna mesečna položnica, ki jo bodo občani dobili s komunale. Eden od vzrokov je nova čistilna naprava, drugi pa višje plačilo amortizacije oziroma najemnine JPKV Občini Borovnica (približno 160.000 evrov), ker je vrednost celotnega omrežja večja. Vse lepo in prav, če ne bi bila potemtakem stvar trikrat plačana. Prvič s strani EU-skladov in položnic na novo priklopljenih, drugič pa dvakrat preko položnice komunali, ker plačujemo amortizacijo občini in JPKV dejansko tudi potrebuje sredstva za vzdrževanje sistema, torej dvakratna amortizacija. Da bi znižali povprečen strošek prevelike in predrage čistilne naprave (celoten projekt je bil od prvotnega načrta dražji za milijon evrov), bi morala občina pohiteti s priključitvijo ostalih zaselkov na predrago čistilno napravo, saj denar ostaja. Zasedenost čistilne naprave, ki zmore 6000 enot, naj bi bila 3600 enot, čeprav je velika večina uporabnikov že priključena in smo torej dobili predimenzionirano in predrago čistilno napravo.
Ob tem ceste in pločniki dobivajo nove luknje, nekatere luknje na več mestih so celo take, da bi lahko otrok na poti v šolo padel v potok. Kdo nosi odgovornost za tako stanje? Ker je NSi v večini primerov kljub podajanju realnih predlogov preglasovana in glede na stanje predloga proračuna za leto 2017, ki je neambiciozen, smo se odločili, da ne podamo amandmajev, saj bi bilo treba na novo napisati približno 20 % proračuna. Ker pa naša naloga ni izvedbena, ne moremo mi z amandmaji prepričati občine in peljati v njenem imenu zahtevnih projektov, še posebej, če imamo za to zaposlene na občini. V želji po večji preglednosti, učinkovitejšem nadzoru in smotrnejši porabi proračunskih sredstev smo se odločili, da podamo zahtevo za vpogled v vse finančne kartice, to je vpogled v vse transakcije Občine Borovnica. To so podatki javnega značaja, do katerih imamo pravico tako svetniki kot občani. Vendar kljub večkratnemu pozivu, celo na občinski seji (tudi zavedeno v zapisniku), tega do danes naša svetnica ni prejela. Celo nočejo jih izročiti, kar nam nekaj pove.
Da pa ne bi bilo videti vse tako črnogledo, je občina dobila lično domačo stran za obveščanje javnosti in izboljšanje prepoznavnosti. Na občinski strani in Facebook strani občine se redno pojavljajo aktualne novice. Ko bo prišel čas za nove volitve, bomo pa le pobrisali prah, iz starih programov še malo dodali, kjer se je stanje poslabšalo, in šli na volitve, kot da smo zadnja 4 leta preskočili. Tak način dela je skrajno neodgovoren. Uslužbenci na občini imajo pogodbe o zaposlitvi, so zelo dobro plačani in so DOLŽNI delati v skladu z zakonodajo. V kolikor le-te ne želijo upoštevati, naj preprosto odidejo z vsemi posledicami, ki sledijo. Občani se bomo morali odločiti, ali smo res samo toliko vredni, ali nam je mar za propadajoči center Borovnice, da mimo mrliške vežice vodi pot za sprehajanje psov in da s podražitvami izgubljamo socialni čut za najšibkejše v naši družbi … In kot drugo, vsak izmed svetnikov naj se vpraša, s kakšnim namenom je šel na listo pred volitvami. Dobro bi bilo, da občina skliče zbor občanov, seveda če občani to želimo, in se vse razčisti in začne že končno delati pošteno v skupno dobro. Sicer je škoda vsakega denarja, saj se potemtakem glede na učinke na občinskih svetih zapravlja čas in denar.       

  

OO NSi Borovnica

Oglejte si tudi