Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Nakup rabljenega vozila

Marjan iz Vrhnike sprašuje: Na kaj moram paziti pri nakupu rabljenega avtomobila?

Pri nakupu rabljenega avtomobila je potrebno biti zelo previden. Večina prodajnih pogodb vsebuje klavzulo "videno-kupljeno", ki pa prodajalca ne varuje pred napakami, ki jih pred kupcem namenoma prikrije. Če ima avtomobil napako, ki je prodajalec ni navedel (avto je bil poškodovan), bi pa zanjo moral vedeti, lahko tako kupec uveljavlja svoje pravice na podlagi stvarne napake.

Kupec lahko tako od prodajalca na podlagi stvarne napake zahteva odpravo napake, povračilo stroškov, znižanje kupnine, zamenjavo in celo odškodnino za povzročeno škodo. Podobne možnosti ima tudi, če ugotovi, da ima avtomobil več prevoženih kilometrov, kot jih navaja števec. Položaj kupca je odvisen predvsem od dejstva, ali je avtomobil kupil od fizične osebe, ali od prodajalca avtomobilov.

Klavzula"videno-kupljeno" pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in vozilo kupil kljub napakam, ki jih vozilo ima. Tako kupec nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu. To pa ne velja za napake, za katere je prodajalec vedel, a jih je kupcu zamolčal in za napake, ki so v nasprotju s točno dogovorjenimi lastnostmi avtomobila. Tako bi lahko denimo lahko kupec uveljavljal stvarno napako pri avtomobilu, kjer se šele po nekaj urni vožnji pokaže, da menjalnik ne deluje pravilno.

Za skrito napako gre, če je prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano. V primeru, da gre za stvarno ali skrito napako, mora kupec o tem obvestiti prodajalca. V primeru stvarne napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku osmih dni po podpisu pogodbe, v primeru skrite napake pa tudi v roku osmih dni po ugotovitvi skrite napake, najkasneje pa v roku šestih mesecev, ko mu je bil avtomobil izročen.

Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe), zahteva znižanje kupnine ali odstopi od pogodbe. Prav tako lahko kupec od prodajalca zahteva povračilo škode, ki mu je bila zaradi te napake povzročena.

Pri nakupu avtomobila od pravne osebe kupca (fizično osebo) varuje Zakon o varstvu potrošnikov. Postopek je pri stvarnih napakah podoben, kot v primeru nakupa avtomobila od fizične osebe, le da so roki drugačni. Prodajalec v tem primeru odgovarja za napake, ki se pokažejo v roku enega leta po tem, ko je bilo vozilo izročeno kupcu.

Pri nakupu rabljenega avtomobila torej ne hitite. Natančno se prepričajte o njegovih lastnostih in če ste tega nevešči, za pomoč poprosite strokovnjaka. S tem boste privarčevali predvsem s časom, ki bi ga kasneje porabili za uveljavljanje svojih pravic.

 

mag. Nina Scortegagna Kavčnik

Oglejte si tudi