Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Smeti po novem vozimo v Ljubljano

Pet minut pred dvanajsto je občinski svet podelil koncesijo ljubljanski Snagi, ki bo naslednjih deset let sprejemala naše komunalne odpadke, prav tako pa z malenkostnimi spremembami še rebalans proračuna za leto 2015. Zeleno luč sta dobila tudi pristop k LAS Barje z zaledjem ter osnutek odloka proračuna za leto 2016.

Smeti ne bomo več vozili v Krško

Mešanih komunalnih odpadkov po novem ne bomo več vozili v Krško, temveč v Ljubljano. Po dolgih in zahtevnih pogajanjih so občine Vrhnika, Borovnica in Log - Dragomer »pet minut pred dvanajsto« konec decembra sklenile desetletno pogodbo z ljubljansko Snago za obdelavo določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov v regijskem centru za ravnanje z odpadki v Ljubljani. K RCERO Ljubljana, v katerega je že vključenih 37 občin, še z večimi pa potekajo resni pogovori, je Borovnica pristopila že leta 2013, tik pred iztekom lanskega leta pa so občinski sveti potrdili odlok o ustanovitvi sveta, upraviteljskega organa, v katerem nas bo zastopal naš župan s približno 0,6 odstotka glasovalnih pravic. In ker Borovnica ni bila med občinami ustanoviteljicami RCERO, bo zanjo veljala 5 odstotkov višja cena odlaganja odpadkov, točneje bo plačala 11,1 centa/kg  za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in 1,3 centa/kg za odlaganje obdelanih komunalnih odpadkov. V Krškem naj bi po obdelavi 100 kg odpadkov na koncu odložili zgolj 4,5 kg, kako uspešni bodo Ljubljančani, pa bomo še videli.

 

Od razvoja kmetijstva do prometne strategije in evropskih projektov

Svetniki so v javno obravnavo brez nasprotovanj poslali prvi pravilnik o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva ter podeželja v občini Borovnica za obdobje 2015–2020, ki bo postal podlaga za sofinanciranje kmetijskih gospodarstev, društev s tega področja in enkratno denarno pomoč dijakom ter študentom kmetijskih šol. Pred svetniki se je znašel tudi »razvpiti« DIIP projekta izdelave celostne prometne strategije. Očitkom, da je bil na hitro in ne dovolj temeljito pripravljen, je občinska uprava vsaj delno pritrdila. Državni razpis za sofinanciranje izdelave celostnih prometnih strategij je bil namreč objavljen zelo pozno, s kratkim rokom za prijave. Občina si je za 71.000 evrov težak projekt obetala do 70-odstotno sofinanciranje. Izdelana strategija in potrjen akcijski načrt za njeno izvedbo pa bi bila odskočna deska za kandidiranje na razpisih s področja trajnostne mobilnosti. V osnovi gre za okvir brez konkretnih rešitev, a z usmeritvijo, da se zagotovi dostopnost delovnih mest in storitev za vse, izboljša prometna varnost, zmanjša onesnaževanje, poraba energije, stroški, poveča pa učinkovitost prevoza itd. Konkretne rešitve bi izdelovalec izoblikoval skozi javno obravnavo in prek strokovnih forumov. A žal na januarskem državnem razpisu Borovnica ni bila izbrana, menda na račun večjih občin. Ni pa to edini občinski poskus pridobivanja državnih in evropskih sredstev. Temu služi tudi včlanitev v LAS Barje z zaledjem, kjer pretekle sestave občinskega sveta niso videle zadostnega interesa. Nosilni projekt, za katerega bo občina tu skušala pridobiti sredstva, naj bi bila učna pot Mali borovniški krog.

 

Rebalans proračuna 2015 sprejet z malenkostnimi popravki

Rebalans občinskega proračuna za leto 2015, ki je na novembrski seji prestal maratonsko razpravo, nazadnje pa padel brez enega samega amandmaja, je bil deset dni pred koncem leta vendarle potrjen. Razprave je bilo zopet veliko, spremembi pa spričo šestmilijonskega proračuna malenkostni. Za obnovo stebra, investicije in investicijsko vzdrževanje vrtcev je šlo 9.000 evrov več, za strokovne podlage in lokacijske informacije pa še 2.100 evrov. Na decembrski seji so sicer svetniki še za 0,86 odstotka povišali vrednost točke za odmero nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, odpisali dolg najemnici občinskega stanovanja ter za sodnika porotnika imenovali oziroma obdržali Josipa Belovića in Marijo Zorc. Pri pobudah in vprašanjih se je oglasil zgolj svetnik Matjaž Ocepek, ki sta ga zanimala napredek pri vzpostavitvi registra komunalnih priključkov ter rušitev vrta pri Petrovčičevih.

 

Vrtčevske cene gladko gor, tržnične pa bi morale dol

Na januarski seji so svetniki podali soglasje k imenovanju Sonje Žakelj za direktorico Cankarjeve knjižnice Vrhnika. Slednja je svoj čas delala tudi v borovniški podružnici, knjižnici dr. Marje Boršnik. Med drugim so sprejeli predlog osnovne šole za dvig ekonomske cene vrtcev za 3,6 odstotka, kar bo začelo veljati z marcem. A obenem so za enak odstotek dvignili tudi občinsko subvencijo. Zaradi selitve tržnice na Molkov trg je bila potrebna še sprememba odloka, obenem pa se je na tapeti znova znašel cenik tržnih prostorov. Najem stojnice bi na dan znašal od 8 do 10 evrov, talne površine pa od 10 do 24, s tem da bi pri plačilih za več mesecev vnaprej upravitelj nudil do 30-odstotni popust. Prodajalcem cene niso bile po godu in na svojo stran so pridobili tudi svetnike, kar se je pozneje sprevrglo v žolčno dopisovanje in medsebojno obtoževanje med svetom in upraviteljem tržnice. Živahno je bilo tudi pri točki pobud in vprašanj, saj je svetnike zanimalo vse od prometnega znaka v Ohonici ter hidranta na Gradišnikovi pa do zazidljivosti zemljišč v Laščah, cen občinskih zemljišč, zaračunavanja prostorov na tržnici, napredka pri urejanju prehoda čez cesto na Bregu ter o uspehu prometne strategije. Predlagali so zagotovitev fizioterapevta in pediatra v borovniški zdravstveni postaji ter odkup zemljišč za cesto na Pristavo.

 

Proračun 2016 že kreše iskre

Poglavitna točka minule seje je bil seveda osnutek občinskega proračuna za leto 2016. Svetniki so 3,6 milijona evrov težkemu dokumentu očitali preveliko projektnost, pa da za vrsto postavk (sofinanciranje obletnic društev, prireditev …) ni pravilnikov za dodeljevanje sredstev, kritični so bili še do dveletnega kadrovskega načrta ter ravnanja z nepremičnim premoženjem občine. Večina je nato odločila, da je dokument vendarle zrel za javno obravnavo. In kaj občina načrtuje v tekočem letu? Za začetek 3,4 milijona evrov prihodkov in za 261 tisočakov več odhodkov. Kar je malce manj od obroka za poplačilo dolga, najetega za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave (283 tisoč evrov). Največji prihodek za proračun, dobra 2,1 milijona evrov, bo še vedno dohodnina, udeležba pri dobičku in dohodki od premoženja naj bi prinesli 253 tisočakov, iz državnega oz. evropskega proračuna naj bi se k nam nateklo 240 tisočakov itn. Med investicijskimi področji bo največ, 381 tisočakov, terjalo prostorsko planiranje, sledi stanovanjsko-komunalna dejavnost. Tu izstopajo vodovod za Kote z 90 tisočaki, vodovod na Stari progi za 79 tisočakov, nakup stanovanj s 56 tisočaki, pa brežanskega vodohrana z 42 tisočaki, s 40 tisočaki bomo dopolnjevali OPN ter izdelali OPPN za Liko in vaško jedro itd. Prometna infrastruktura in komunikacije bodo terjale 359 tisočakov, od tega bo šlo 25 tisočakov za ureditev ceste na Dražico, za obnovo avtobusnih postajališč in oglasnih tabel 24 tisoč evrov, prav toliko za izgradnjo pločnika ob Brežanki, 20 tisoč za most čez Borovniščico, 18 tisoč za prehod za pešce na Bregu itd. Pri postavki varovanja okolja in naravne dediščine izstopa protipoplavno urejanje Borovniščice za 20 tisoč evrov, za sanacijo Stare pošte bo porabljenih 30 tisočakov, za ustvarjalna otroška igrala 55 tisočakov, Dol naj bi dobil balinarsko igrišče idr.

 

Damjan Debevec
Foto: IT

Oglejte si tudi