Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Občina bo v zasebne vodovode vlagala po posebnem ključu

Občinski svet Občine Borovnica je 14. februarja zasedal na svoji 16. redni seji, na kateri je obravnaval 15 točk dnevnega reda. Svetniki so na seji med drugim dvignili roke za proračun za letos (več o tem lahko preberete v članku Borovniški proračun je pod streho) ter potrdili letne programe in pravilnike. Občinski svet je na mize tokrat dobil pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Borovnica, s katerim bodo občane poskušali spodbuditi h gradnji teh ekoloških investicij, potrdili pa so tudi pravilnik vlaganj v zasebne vodovode.
Subvencija za gradnjo male komunalne čistilne naprave

Občina Borovnica bo pomagala pri ekoloških naložbah, svetniki so namreč na seji potrdili pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Borovnica. Občinska uprava se je za takšno potezo odločila, ker v občini na nekaterih območjih tudi v bližnji prihodnosti ni načrtovana gradnja kanalizacijskega omrežja. Kot pravijo na občini, ima veliko objektov odvajanje odpadnih voda urejenih s pretočnimi greznicami, ki pa jih bodo morali skladno z zakonodajo do leta 2017 nadomestiti z malo komunalno čistilno napravo ali greznico ustrezno predelati. Občina bo skladno s pravilnikom objavila razpis za sofinanciranje malih komunalnih čistilnih naprav, investitorji, ki bi uspešno kandidirali, pa bi lahko dobili finančno pomoč v višini do 30 odstotkov upravičenih stroškov za postavitev male komunalne čistilne naprave oziroma največ 250 evrov na stanovalca. V letošnjem proračunu je za sofinanciranje teh ekoloških investicij namenjenih 20 tisočakov.

 

Vlaganje v zasebne vodovode je urejeno s pravilnikom

Občina bo lastnikom zasebnih vodovodov, ki morajo skladno z zahtevami zakonodaje izvajanje vodooskrbe prilagoditi zakonodaji, pomagala s sofinanciranjem, to pa bo po novem urejeno s posebnim pravilnikom, ki so ga soglasno potrdili občinski svetniki. Skladno s pravilnikom bo občina objavila javni razpis, na katerem bodo lahko kandidirali lastniki zasebnih vodovodov, ki nimajo možnosti priklopa na javni vodovod. Sredstva bodo po posebni formuli na posamezni vodovod porazdeljena glede na število priključenih. Letos je za sofinanciranje v proračunu namenjenih 15.000 evrov. Višina sredstev je omejena, in sicer lahko znaša največ do 70 odstotkov upravičenih stroškov oziroma se sredstva, ki so na voljo, razdelijo po formuli, ki je objavljena v pravilniku. Cilj pravilnika je omogočiti občanom, ki se z vodo oskrbujejo iz zasebnih vodovodov in ki nimajo možnosti priklopa na javni vodovod, da vodovod prilagodijo zahtevam zakonodaje (namestijo merilna mesta na zajetju …) ter uredijo dezinfekcijo oziroma zdravo in neoporečno pitno vodo.

 

Na razpisu bo občina kandidirala za energetsko prenovo vrtca in zdravstvenega doma

Zato so svetniki na občinski seji obravnavali in potrdili dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za energetsko prenovo omenjenih objektov, ki je eden izmed pogojev za kandidiranje za sredstva razpisa. Prvi razpis za energetsko sanacijo stavb v lasti lokalnih skupnosti je bil sicer objavljen že konec lanskega leta, a takrat občina ni imela možnosti za prijavo, saj je bila minimalna vrednost investicije previsoka, da bi občina lahko kandidirala. Novi razpis, kjer bodo občine lahko pridobile sredstva za sanacijo energetskega ovoja, pa ne predvideva omejitve minimalne višine investicije. Za kandidiranje na razpisu s tema dvema objektoma so se v občinski upravi odločili zaradi energetskega pregleda objektov, ki je bil opravljen konec lanskega leta in je pokazal, da sta energetsko najmanj učinkovita objekta v lasti Občine Borovnica, zdravstveni dom in vrtec.

 

Letni programi in pravilniki

Sofinanciranje turističnih dejavnosti v Občini Borovnica je po novem urejeno s pravilnikom, uporabljati pa ga bodo začeli leta 2014. V javni obravnavi, ki se je zaključila že v začetku aprila 2012, so prejeli pripombe Turističnega društva Borovnica, ki so jih v pretežni meri upoštevali, zaradi česar je sprejeti pravilnik precej drugačen od osnutka. Občina bo s pravilnikom iskala izvajalce posameznih turističnih dejavnosti, izbira izvajalcev pa bo v pristojnosti komisije. V pravilniku so med drugim opredeljeni upravičenci do sredstev sofinanciranja in postopek pridobivanja sredstev. Svetniki so se strinjali še s pravilnikom o oddajanju poslovnih prostorov v najem, v enomesečno javno obravnavo pa so dali pravilnik o oddajanju zemljišč v najem.

 

Zeleno luč je dobil tudi letni program ljubiteljske kulturne dejavnosti v Občini Borovnica, ki je podlaga za razpis za sofinanciranje kulturnih programov društev. Letos bodo na razpisu razdelili nekoliko manj sredstev kot prejšnja leta; za sofinanciranje dejavnosti in programa JSKD je predvidenih 800 evrov, za dejavnost ljubiteljskih kulturnih društev pa 18.000 evrov. Podobno bo tudi pri športu, kjer je občina v proračunu zagotovila 35 tisočakov. V razpisu bodo za športno vzgojo otrok in mladine namenili 4.500 evrov, za športnorekreativne programe 23.400 evrov, izobraževanju, usposabljanju in izpopolnjevanju kadrov v športu 700 evrov, športnim prireditvam 900 evrov, 8.500 evrov pa športnim objektom in opremi.

 

Svetniki so med drugim glasovali tudi za spremembo Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za plansko celoto B1 – Borovnica, s katero so na tem območju omogočili gradnjo zbiralnice odpadkov. Soglašali so tudi s podpisom pogodbe o pristopu k skupnemu ravnanju z odpadki v Regijskem centru za ravnanje z odpadki Ljubljana, kar pomeni, da bodo občine Borovnica, Vrhnika in Log - Dragomer od leta 2015 nekoristne odpadke odlagale v Ljubljani. Zavrnili so ponudbo za nakup zemljišča s parc. št. 273/1 (Košutov vrt) in ukinili status javnega dobra na parc. št. 1744/10 k. o. Zabočevo.

Oglejte si tudi