Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

MIRED raste, rebalans pada

Svetniki so novembra potrdili razširitev medobčinskega inšpektorata in redarstva z novima občinama Žiri in Gorenja vas - Poljane, seznanili so se z realizacijo 7,2 milijona evrov težkega projekta Čista Ljubljanica, prisluhnili izhodiščem za pripravo občinske strategije razvoja ter gladko zavrnili županov predlog rebalansa proračuna za leto 2015.

MIRED vedno močnejši

Z novim letom se medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu (MIRED) priključujeta še občini Gorenja vas - Poljane in Žiri. S tem se nekoliko popravlja grenki priokus, ki ga je pustil izstop Občine Logatec pred tremi leti. Novi pristopnici bosta financirali nakup dodatnega vozila za redarstvo, zaposlili naj bi tudi še enega redarja. Za Borovnico to trenutno ne pomeni novih finančnih obveznosti, se pa delež sofinanciranja s povečanjem števila ustanoviteljic znižuje z 8,8 na 7,2 odstotka. Svetniki so sicer imeli pomisleke glede cele vrste členov odloka, a ker ga morajo vse občine potrditi v enakem besedilu, velja dogovor, da se ga bo spreminjalo šele naslednje leto.
 

Čista Ljubljanica gre h koncu

Tajnik občinske uprave Jernej Nučič je svetnikom prebral poročilo o zaključevanju projekta Čista Ljubljanica. Izgradnja kanalizacije in nove čistilne naprave bo kot kaže na koncu stala 7,2 milijona evrov, občinski delež pa bo nekaj več kot 1,7 milijona evrov oz. slabih 23,4 odstotka. Da je delež močno presegel prvotno zastavljenega (9,5 %), je kriv DDV, ki je že ob podpisu pogodbe padel na grbo občin poleg priprave dokumentacije, predvsem pa dodatnih del (razširitev cest, asfaltiranje, meteorni kanali, usposobitev jaškov dolgo nerabljenega kraka kanalizacije na Dolu …). Glede na prvotno podpisane pogodbe z izvajalci je končna vrednost del narasla za približno 6,6 odstotka, kar je po besedah tajnika Nučiča še razumljivo. Obenem je svetnikom sporočil veselo novico, da je uprava s posojilodajalcem izpogajala nižjo obrestno mero za kredit, s čimer naj bi občina na letni ravni prihranila do 40.000 evrov.

 

Nova občinska razvojna strategija do junija 2016

Med drugim so se svetniki seznanili tudi z roki oblikovanja razvojne strategije Občine Borovnica za obdobje 2016–2026. Do januarja naj bi izhodišča predebatirali odbori, do februarja občinski svet, od marca do maja naj bi potekala javna razprava, do junija pa naj bi svet potrdil dokončno izoblikovano strategijo. Na seji ni manjkalo niti pobud in vprašanj. Že pri obravnavi zapisnika se je vnela vroča razprava o domnevno nezakonitem zaračunavanju NUSZ občanom in posledično vračanju le tega. Nato so se zvrstile želje po javni razsvetljavi na Stari postaji, Pakem in Lazih, ureditvi pločnikov v Novi vasi, javnih vrtičkov, ekološkega otoka na spodnjih Lazih in prehoda za pešce na Bregu, podelitvi koncesij za pediatra in psihiatra, ureditvi stanja s kontejnerji med bloki ter polnega balkona golobjih iztrebkov in kadavrov na Gradišnikovi ulici 22. Vprašanja pa so se vrtela še okrog novih nasutij gramoza na železniški postaji in na Bregu, priklopov na kanalizacijsko omrežje, prepovedi uporabe igral pri brežanskem vrtcu ter deleža borovniških strani v Našem časopisu.

 

Rebalans je padel brez enega samega amandmaja

Glavna točka novembrske seje pa je bil seveda rebalans proračuna za leto 2015. Ta predvideva, da bi se skupni prihodki občine letos zmanjšali za dobrih 228 tisočakov (oziroma 3,7 odstotka), predvsem na račun izplačil Evropske unije in države v višini 313 tisoč evrov, ki bodo izvedena šele januarja. Če pa to odmislimo, so se občinski prihodki v letošnjem letu vendarle močno povečali: kar 92 tisočakov je primaknila država v imenu finančne izravnave, 64 tisočakov več je prinesel davek na premoženje in še enkrat toliko udeležba pri dobičku in prihodki na premoženje, 11 tisočakov več so navrgle globe in kazni, 6 tisočakov prodaja blaga in storitev ter 21 tisočakov drugi nedavčni prihodki. Rebalans predvideva tudi zmanjšanje odhodkov, in sicer za kar 748 tisočakov oziroma 10,5 odstotka. Levji delež tega predstavljajo nižji stroški za čistilno napravo in kanalizacijo Breg–Pako (710 tisoč). 3500 evrov manj bi šlo za vzdrževanje zaprte deponije, 5 tisočakov manj za plače občinske uprave, za 10 tisočakov je bil cenejši nakup Košutovega vrta, 14 tisočakov je pri subvencioniranju cen odvoza odpadkov prihranil dobropis KPV, 18 tisočakov manj je šlo za subvencije malih komunalnih čistilnih naprav, za 8 tisočakov manj pa bo tudi obresti kredita. Prav tako se nekatere investicije delno ali v celoti prestavljajo v prihodnje leto in bo denar tu ostal: 27 tisočakov pri zdravstveni postaji, 19500 evrov pri vodovodu na stari progi, 18 tisočakov pri parku na Bregu, prav toliko pri vodovodu za Kote, 17 tisočakov pri prehodu za pešce na Bregu, 12 tisočakov pri ustvarjalnih otroških igralih, 7500 pri obnovi avtobusnih postajališč, 6 tisočakov pri uvozu na Dolu, 4500 pri projektu parkiraj in pelji, 5 tisočakov pri vrtcu, 4 tisočaki pri obnovi stebra viadukta, 2 tisočaka pri hitrostnih ovirah. Več pa naj bi šlo za nepredvidene dodatne stroške: še 55 tisočakov za vzdrževanje cest, pa 13 tisočakov za izvajanje pomoči na domu, za nakupe in urejanje zemljišč 12 tisočakov, čez enajst tisočakov za druge vrtce, pa osem tisočakov za dodatne kanalizacijske vode na Bregu in Pakem ter Dolu in Lazih, več kot sedem tisočakov za plačilo prispevkov ZZZS za nezavarovane osebe, več kot pet tisočakov za sofinanciranje bivanja starejših v domovih upokojencev, pet tisočakov za subvencije za tržne najemnine, štirje tisočaki za cesto na Dražico, štirje tisočaki za tržnico na Molkovem trgu, slabi štirje tisočaki za spletno stran, objave in oglaševanje, 3 tisočaki za občinski svet, več kot dva tisočaka za praznik borovnic, približno toliko tudi za sanacijo črnih odlagališč, dva tisočaka za vodovod v Ohonici in dva za glasbeno šolo Vrhnika, 1500 evrov za pogostitev ob odprtju čistilne naprave, prav toliko za most do čistilne naprave, 1300 evrov za občinskega urbanista, več kot tisoč evrov za proslave ob praznikih, tisoč evrov za izobraževanja občinske uprave ter druge malenkosti.

Svetnike je zmotilo, da je župan brez posvetovanja z njimi sprejel poenostavljeni DIIP za celostno prometno strategijo, kar naj bi letos proračun stalo 500 evrov, v prihodnjih dveh letih pa slabih 22 tisočakov, ob čemer naj bi od evrope in države prejeli dobrih 50 tisočakov. Izpostavili so še povečanje izdatkov za spletno stran, tržnico, urbanista in praznik borovnic, kjer da so zraven »županovi ljudje«, in pa ogromno povečanje vsote za vzdrževanje cest. Amandmajev ni predlagal nihče, prav tako ne popravkov na sami seji. Rebalans sta nato kljub temu podprla le svetnika SLS, ostali, razen tistih, ki so se med glasovanjem sprehajali zunaj, pa so glasovali proti.

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi