Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Novo vodstvo krajinskega parka

Krajinski park Ljubljansko barje ima od konca januarja novega vršilca dolžnosti direktorja. Zavoljo enotno negativnega mnenja lokalnih skupnosti se je morala po osmih letih s položaja posloviti Barbara Zupanc, vajeti pa prevzema Janez Kastelic.

Ministrstvo za okolje in prostor je 11. maja lani objavilo razpis za prosto delovno mesto direktorja Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje. Nanj se je ponovno prijavila dotedanja direktorica Zupančeva, ki je upravo parka vodila od ustanovitve leta 2008 dalje. Uspešno je prestala zaslišanje natečajne komisije, a se je nato začelo zatikati v samem svetu zavoda KPLB. Slednji je 29. junija sicer podal pozitivno mnenje k imenovanju, a po izjavah borovniškega zastopnika Antona Palčiča z nemalo zapleti: od prestavljanja datuma seje, ki da so jo predstavniki občin morali skorajda izsiliti, do pravic okrog glasovanj in nazadnje njihovim preglasovanjem. Padali so težki očitki o prirejenem razpisu, ki da je bil objavljen zgolj dva tedna in ukrojen po meri znane kandidatke, in o tem, da je dotedanja direktorica delovala proti lokalnim skupnostim. Tako je toliko manj presenetilo pismo Občine Ig, ki je sledilo seji in so ga podpisali vsi župani občin v krajinskem parku. V njem so vodstvo parka obtožili neizpolnjevanja pričakovanj v zvezi z razvojnimi in infrastrukturnimi aktivnostmi ter oviranja normalne kmetijske dejavnosti. Ministrica je župane povabila na razgovor, čemur je 23. julija sledilo podaljšanje mandata Barbare Zupanc kot vršilke dolžnosti direktorice za šest mesecev in ne imenovanje za direktorico, kar so očitno pričakovali zaposleni v upravi parka ter sindikatu Glosa, ki so nato svoje razočaranje izrazili z javnim pismom, v katerem so obtožbe lokalnih skupnosti označili kot »populistično zavajajoče, v delih celo lažnive«, ministrico so obtožili, da je klonila pod lokalnimi interesi ter izrazili polno podporo dosedanji direktorici. O tem, da gre v osnovi za konflikt interesov lokalnih oblasti in gospodarskih združenj nasproti ohranjanju narave in kulturne dediščine, kar naj bi bilo osnovno poslanstvo parka, so se zatem razpisali tudi mediji. Naj bo tako ali drugače, dejstvo je, da zapisnika »famozne« junijske seje sveta zavoda KPLB predsedujoča Jelena Hladnik še vedno ni pripravila oz. objavila, od tedaj do danes pa ni bilo niti ene seje več, kar je najmanj nenavadno.
»Upor« lokalnih skupnosti je očitno dosegel svoje, saj je Vlada RS konec januarja, ko je Zupančevi po šestih mesecih potekel začasni mandat vršilke dolžnosti direktorice, na njeno mesto za največ eno leto oziroma do imenovanja novega direktorja postavila Janeza Kastelica. Kastelic širši javnosti ni pretirano znan. Je univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, trenutno zaposlen na Direkciji RS za vode v sektorju za gospodarsko javno službo in investicije. Ima bogate izkušnje s področja upravljanja v državni upravi, med drugim je bil tudi vodja sektorja za politiko ohranjanja narave na ministrstvu za okolje in prostor, vodja sektorja za urejanje voda na Agenciji RS za okolje, pa tudi upravljanja v gospodarstvu, so še zapisali v vladni utemeljitvi o imenovanju. Sedaj je seveda veliko govora o kadrovskih spremembah v maloštevilni ekipi uprave parka, a v katero smer bodo zadeve krenile, verjetno ne bomo izvedeli do imenovanja stalnega direktorja.

 

Damjan Debevec
Foto: www.life-kosec.org

Oglejte si tudi