Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
15°C
2°C
Oceni objavo

Krajevni urad po petih letih zapira vrata

S 1. majem svoja vrata po petih letih delovanja zapira Krajevni urad Borovnica. Upravna enota Vrhnika ukinitev utemeljuje z drastičnim zmanjšanjem obiska borovniške izpostave v zadnjih letih.

Slovesno odprti Krajevni urad Borovnica je imel leta 2008, v prvem letu delovanja, 213 postopkov, leto pozneje se je to število malce zmanjšalo, na 187, a zato leta 2010 doseglo vrhunec s 415 postopki, večinoma na račun volitev, referendumov in izdajanja novih osebnih izkaznic. V letu 2011 je bil obisk še vedno znaten, s 326 postopki, a se je nato v prihodnjem letu praktično prepolovil na 156 postopkov, torej jih je bilo še manj kot v prvem letu delovanja. Letos pa so do konca marca našteli 45 postopkov. V marcu sta se na krajevnem uradu na delovni četrtek v povprečju zglasila zgolj po dva Borovničana. In ker so vsi državni organi zaradi zaostrene finančne situacije podvrženi strogim smernicam racionalizacije delovanja ter varčevanju, je drastično zmanjšanje upravnih zadev v borovniškem uradu lahko zanj pomenilo le eno – ukinitev poslovanja do nadaljnjega. Vsakršna kritika in protesti lokalne javnosti (da dopoldanski urnik ne ustreza zaposlenim, da se je dalo tu urediti premalo upravnih zadev ipd.) so zdaj brezpredmetni. Upravne zadeve bo treba v prihodnje urejati na Vrhniki v času uradnih ur; v ponedeljek in torek: 8.00–12.00 in 13.00–15.00, v sredo: 8.00–12.00 in 13.00–18.00 ter v petek: 8.00–13.00. Ob tem pa imajo vsi občani še vedno možnost koriščenja brezplačnega avtobusnega prevoza na Vrhniko. Avtobus odpelje z avtobusne postaje v Borovnici vsako sredo ob 7.45, z avtobusne postaje pred UE Vrhnika na Tržaški cesti pa se vrača ob približno 12.05.

O morebitni vrnitvi urada pa načelnica UE Vrhnika, mag. Gabrijela Mlinar, nikakor ni pesimistična: "Glede zagotavljanja poslovanja Krajevnega urada Borovnica – kot oblike dela – so vse opcije seveda odprte. Največ pa je odvisno od kadrovskih in finančnih možnosti, ki bodo Upravni enoti Vrhnika na voljo za zagotavljanje kakovostnega in strokovnega izvajanja nalog na področju, ki ga pokriva." Na to računajo tudi na borovniški občinski upravi, kjer sicer razmišljajo, da bi enega od dveh prostorov, ki ju je zasedal urad, uporabili za občinski arhiv, drugega pa prihranili za morebitno poslovanje UE Vrhnika v času predvolilnih in predreferendumskih kampanj (zbiranje podpisov, oddajanje podpore volivcev).

 

Damjan Debevec

Oglejte si tudi